A rendszerváltás utáni hetedik magyarországi országgyűlési választás 2014. április 6-án lesz. A választást a 2012. január 1-jével hatályba lépett új alaptörvény szerint tartják meg.

Az alaptörvény rendelkezési szerint az országgyűlési választás az előző utáni negyedik év áprilisában vagy másjusában kerül megrendezésre, a konkrét időpontot Magyarország köztársasági elnöke jelöli ki, legkorábban a választás előtti kilencvenedik, legkésőbb a hetvenedik napon. A választást mindig vasárnap tartják; az időpont nem eshet a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, illetve pünkösd- vagy húsvétvasárnapra.

Egyéni képviselőjelöltjeink (33 jelölt)   |   Országos listánk (20 jelölt)   |   Bejelentett jelöltek (74 jelölt)

Az idei időpontot Áder János köztársasági elnök tűzte ki 2014. április 6-ára.

A választás tisztaságának biztosítása

valasztasokA választás megszervezése körülbelül 4 milliárd forintba kerül. A költségek nagy részét a logisztikai és informatikai költségek, a választással kapcsolatos eszközök, például urnák és szavazólapok, illetve a választási bizottság tagjainak tiszteletdíja adja. A választások előkészítését, annak lebonyolítását, illetve a jelöltek és a választópolgárok tájékoztatását a Nemzeti Választási Iroda végzi. A választások tisztaságát a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvényben foglaltak garantálják. Ezek betartását a pártok, nemzetközi megfigyelők, illetve a sajtó képviselői is ellenőrzik. Törvénysértés gyanúja esetén a választási szervek intézkednek.

A választási rendszer

logoA 2014-es országgyűlési választás egyfordulós és vegyes rendszerű lesz. Utóbbi értelmében 106 képviselő egyéni körzetben, 93 pedig párt- vagy nemzetiségi listán kerül be a magyar országgyűlésbe. A jelöltállításhoz a korábbiakkal szemben már csak 500 aláírásra van szükség. Azon pártok állíthatnak országos listát, amelyeknek legalább 9 megyében, illetve 27 körzetben van jelöltjük. Az Országos Egyéni Választókerületben (OEVK) a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz képviselő. 2014-ben először a nemzetiségi választók nemzetiségük listájára is szavazhatnak; ezeket a szavazatokat is figyelembe veszik a mandátumok kiosztásakor. 2014-ben szintén először a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, magukat magyarnak valló, magyar állampolgárságért folyamodó, és választói regisztrációjukat kérő határon túli magyarok is szavazhatnak. Az előzetes várakozások szerint körülbelül kétszázezer határon túli szavazó lesz a 2014-es választásokon.

A mandátumok kiosztása

A mandátumok kiosztásakor összeadják a listás szavazatokat, és a mandátumokat az 5 százalékot elérő pártok és nemzetiségek között osztják ki. A nemzetiségek által megszerzett mandátumok számát levonják a megszerezhető mandátumok számából.