A nyugati fejlett országokban gyakran a szükségesnél több tisztítószert használnak.

Hígabb adagolást javasolunk. A sok mosószer használata habosíthatja és szagosabbá teheti, de nem teszi tisztábbá. Ellenkezőleg, a hatás még csökkenhet is, ha az öblítő- vagy tisztítóvíz túlságosan habzik, mivel a tisztítószer ekkor összegyűlik a felületen, és a zsírbontó erő csökken.

A tisztítószert mindig a végén kell hozzáadni, és a gyártó adagolási utasításait kell követni. Gyakran két-három csepp is elég lehet több liter vízhez.

Veszélyes koktél

A tisztítószerekben található vegyi anyagok szennyezhetik a környezetet és az emberi egészséget is. A fertőtlenítőszerek gyakran olyan anyagok egész koktéljait tartalmazzák, amelyek allergiát és bőrirritációt válthatnak ki. Különösen problematikusak a biocidek, amelyek antibiotikum-rezisztenciához vezethetnek.

Minél speciálisabb egy tisztítószer, annál károsabb. Egy általános tisztítószer, lehetőleg illatanyag és tartósítószer nélküli, valamint egy ecetes vagy citromos tisztítószer általában elegendő, és helyettesítheti a káros WC-tisztítószereket is. A súroláshoz háztartási szóda ajánlott. Mechanikus eszközökkel, például drótszivaccsal, kefével és tapadókoronggal sok vegyszert lehet megtakarítani.

Majdnem minden háztartási baktérium ártalmatlan

Ha az edényeket mosogatógépben mossuk el, a kéz mechanikus tisztítóereje hiányzik. Ezért a mosogatószerek különösen agresszívek, és foszfátot tartalmaznak, amelyet már régóta betiltottak a mosószerekből, és amely káros a vízre. A bioboltokban vannak kíméletesebb mosogatógép kockák, valamint különösen kíméletes tisztítószerek. A mikroszálas kendők vagy más, szőrös felületű tisztítókendők használata tovább csökkenti a mosószerfogyasztást.

Az antibakteriális szerek feleslegesek a háztartásban, mivel szinte minden háztartási baktérium ártalmatlan. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk még a védekezőképességét is erősíti. Az antibakteriális termékek viszont gyakran tartalmazzák a környezetre különösen káros biotoxint, a triklozánt. Ez a vegyi anyag allergiát is kiválthat, és a bőr védőflórájának pusztulásához vezethet.