A lakosság egy része már ma is környezettudatosan él. Passzívházat építtet magának, szelektíven gyűjti a hulladékot; nem pazarolja a villamos energiát, a vizet és a gázt; hazai, adalékanyag-mentes élelmiszert fogyaszt; tömegközlekedéssel vagy kerékpárral közlekedik autó helyett; és nem szennyezi környezetét.

tamogataspolitikaSokan mindezt nemcsak azért teszik, hogy saját lelkiismeretükön könnyíthessenek, hanem azért is, mert valóban fontos számukra a természet épsége: azt szeretnék, ha unokáik vagy azok unokái is látnák az erőket, fürödhetnének a Balatonban, vagy belélegezhetnék a friss hegyi levegőt.

Fel kell számolni a környezetszennyező iparágak támogatását

Azonban érthetően úgy érzik, hiába tesznek ők maguk meg mindent, amit emberileg lehetséges, ha az a néhány ember, a hatalom, akik a világ folyamatait irányítják, jelentősen rontanak saját erőfeszítéseik hatékonyságán. Sajnos amíg a környezetszennyező, társadalmilag káros iparágak és gazdasági szereplők közpénzekből származó nyílt, vagy rejtett támogatása folyik, az átlagember a környezetvédelmet megcélzó tetteivel nem érhet el valódi sikert. Ezért szerkezeti változásra van szükség: ezt a támogatási rendszert végérvényesen fel kell számolni. Először is tudatosítani kell az emberekben a létezését, majd alternatívát ajánlani a számukra, hogy a káros rendszer megsemmisüljön.