Földünket lassan ellepi a szemét: a hulladék szennyezi a talajt, a vizeket és a levegőt, veszélyezteti az állat- és növényvilág élőhelyeit.

A hulladékok a megfelelő helyen való elhelyezése csak látszatmegoldás – bár természetesen ez is több mint a semmi. Ennél már jobb, ha a keletkező hulladékot újrahasznosítjuk, illetve megteremtjük ennek lehetőségét azzal, hogy szelektíven gyűjtjük azt.

A szelektív gyűjtés csak tüneti kezelés

hulladekgazdalkodasA lakosság egyre nagyobb része gyűjti szelektíven a hulladékot, és ügyel arra, hogy ne dobja a háztartási szemét közé a műanyag palackokat, az üdítősdobozokat vagy a papírt. Sőt, az idei év során minden budapesti háztartásba kikerülnek a szelektív hulladékgyűjtők, így a lehetőség házhoz megy; nem kell sehova sem elzarándokolni az üvegekkel és újságokkal, tehát mindez még egyszerűbb lesz. Ez örvendetes; azonban még nem elég, hiszen ez is csak tüneti kezelés, hanem pedig a probléma gyökerének megszüntetése.

A cél, hogy kevesebb hulladék keletkezzen

Az ideális az lenne, ha nem keletkezne ennyi hulladék, mint most. A vonzó csomagolású élelmiszerek azonban sajnos továbbra is vásárlásra csábítják a fogyasztót, aki a hatásos marketing vagy épp a kényelem miatt megveszi a csomagolt árut: inkább a konyhakész, zacskós sárgarépát választja a valóban friss helyett, hiszen azt neki magának kellene összeválogatnia és megpucolnia. Ha lemondanánk a díszes csomagolásról, és megelégednénk az értékes beltartalommal, sokkal kevesebb hulladék keletkezne. Ehhez azonban szemléletváltásra van szükség, illetve arra, hogy a termelési és fogyasztási rendszereket körfolyamatokba kapcsoljuk, hiszen így kevesebb vagy akár nulla hulladék termelődik. Ennek megfelelő gazdasági szerkezetet kell kialakítani, illetve a mérgező hulladékot előállító termelési folyamatokat fokozatosan kiiktatni. El kell érni, hogy a termékek gyártója teljes felelősséget vállaljon a majdan keletkező hulladékért, hiszen ő választja az adott technológiát. Ma az árverseny és a marketing az eldobó csomagolásoknak kedvez: ezt fel kell számolni a betétdíjas rendszerek felélesztésével, valamint az eldobható csomagolás adótartalmának folyamatos növelésével.