A zöldpolitika környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos alapelvei senki számára nem ismeretlenek, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy milyen szorosan kapcsolódik egymáshoz a zöld gazdaság és a fenntartható társadalom.

A fenntartható társadalomnak első és legfontosabb feltétele természetesen egy élhető bolygó megteremtése, azonban legalább ilyen fontos a munkahelyteremtés, az alacsony kiadások és a jólét biztosítása annak érdekében, hogy a társadalom reprodukciós képessége fennmaradjon, illetve hazánk esetében növekedjen. A zöld gazdaság, a zöld gondolkodás terjedése nem csak azt jelenti, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot és napenergiával üzemeltetjük háztartási gépeinket. A zöld gazdaságban a gépesített munka, a futószalaggyártás helyett előtérbe kerül a minőség és az emberi erővel végzett munka, a mezőgazdasági területek környezetkímélő felhasználása, az öngondoskodás, az alternatív energiákkal pedig akár az önálló energiaellátás is.

Az emberi erő visszavezetése a gyártási folyamatokba a munkahelyteremtés egyik fontos terepe, az állandó munkahelyek pedig anyagi biztonságot nyújtanak a társadalom tagjainak. Emellett az alternatív energiák helyi felhasználása csökkenti az energiaköltségeket, nagymértékben tehermentesíti a családi kasszát, ami azt jelenti, hogy akár a bérek emelése nélkül is jobb életszínvonal érhető el. Az anyagi biztonság és a magasabb életszínvonal pedig lehetőséget teremt a gyermekvállalásra, biztosítja a társadalom jövőjét, ezáltal válik a zöldpolitikának köszönhetően a társadalom fenntarthatóvá.

Szólj hozzá!