Kudich Zsolt természetfotós nyerte a világ egyik legnagyobb természettudományi múzeuma, a California Academy of Sciences versenyének nagydíját. Az intézmény által szervezett Big Picture elnevezésű pályázat zsűrije a magyar fotográfus Repülő kócsagok című képét nevezte meg 2015 legjobb természetfotójának.

 

A neves tudományos intézmény fotópályázatára 69 országból több mint hatezer képet neveztek. „A díjazott felvételek bolygónk gazdag és változatos élővilágát mutatják be, arra inspirálva mindannyiunkat, hogy óvjuk a Földet és törekedjünk környezetünk fenntarthatóságára” – ez áll többek között a szervezők által összeállított sajtóközleményben.

A Repülő kócsagok Magyarországon, a gemenci ártéri erdőben készült, és egy csapat nagy kócsagot ábrázol. A nemzetközi szakértőkből álló zsűri elnöke, Suzi Eszterhas méltatásában elmondta, hogy a magyar fotográfus alkotása „olyan, mint egy festmény, hangulatos, elegáns, egyszerűen gyönyörű”.

A nagydíjon kívül további hat kategóriában osztott ki díjakat a zsűri és külön elismerést kaptak a legjobb ifjú fotósok. A zsűri tagja volt Art Wolfe, a világ egyik legismertebb természetfotósa, Sophie Stafford, a BBC Wildlife nemzetközi képszerkesztője és Kathy Moran, a National Geographic természetfotósa is.

Kudich Zsolt díjnyertes képe a Zsirmon Rékával közösen készített, Duna menti nemzeti parkokat bemutató fotósorozat része. A projektben nyolc európai ország nemzeti parkjainak szakmai segítségével dokumentálják a Duna megmaradt utolsó természetes ártereinek, folyószakaszainak és folyó menti területeinek természeti értékeit.

A második alkalommal megrendezett, tízezer dollár  mintegy (2,85 millió forint) összdíjazású Big Picture természetfotó-pályázat legsikeresebb képeiből július 31-én nyílik kiállítás a San Franciscó-i székhelyű intézményben.

 

Forrás: MTI

Szólj hozzá!