Energiahatékonyság, hőszigetelés fejlesztése és támogatása az igazi rezsicsökkentéshez

A háztartások rezsijének csökkentése mindannyiunk közös érdeke, hiszen senki nem szeretne vagyonokat fizetni a napjainkban már alapvetőnek tekinthető szolgáltatásokért, mint például a víz, az áram, a fűtés. A Zöldek Pártja hisz abban, hogy a rezsicsökkentést meg lehet oldani úgy, hogy a költségek jelentősen és hosszú távon mérséklődjenek. Erre a legjobb lehetőség az, hogy igyekszünk életünket az energiahatékonyság jegyében átalakítani. Ez rövid távon a saját életünkre is kedvező hatással lesz, hiszen csökkennek a költségeink, kevesebbet kell fizetnünk, emellett viszont a környezetünket is védjük, kíméljük.

A fenntartható fejlődés elve alapján be kell látni, hogy mindannyiunk célja az természeti értékek összehangolása az emberi élettel, ugyanis az ember is a földi élet körforgásának a része – ha valamilyen oknál fogva a Földön nem lenne többé élet, azt az emberiség sem élné túl, mi sem lennénk képesek ilyen körülmények között életben maradni. Éppen ezért kell törekednünk arra, hogy bolygónkon az élet minél tovább fennmaradjon, ez pedig úgy érhetjük el, hogy vigyázunk a környezetünkre.

Sajnos a környezetet, az emberek természetesnek veszik már jó ideje, úgy tekintenek rá, mint egy folyamatosan adott dologra, pedig ez egyáltalán nem fedi a valóságot. A Föld erőforrásai végesek, előbb-utóbb kimerülnek, ha nem változtatunk ezen a szemléleten. Át kell térnünk az anyagok körforgásának biztosítására, és önmérsékletet kellene gyakorolni a fogyasztásban.
A Zöldek Pártja úgy véli, a fenntarthatóság felé vezető út a szabályozás, ami által az egész rendszer megváltozhat a fenntarthatóság jegyében, így megváltozna a működés is.

Az energiapolitika legnagyobb hibája, hogy a termelési oldalt bővítik ahelyett, hogy a fogyasztói igényeket szorítanák ésszerű keretek közé, jó példa erre a paksi bővítés terve is. Ehelyett az energiahatékonyságban rejlő lehetőségeket kellene kiaknázni, ami hasonló szintű beruházás lenne, ugyanakkor a környezetre pozitív hatással bírna. A tervek között szerepel az alacsony energiaigényű versenyképes gazdaság, a nullaenergiás házak, a környezetbarát építészet, valamint a fosszilis erőforrás kvóta bevezetése.

Szólj hozzá!