Alig száradt meg a tinta a paksi bővítésről szóló orosz-magyar szerződésen, a Zöldek Pártja sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tervezett beruházás reaktorai már üzemelnek, és a legkorszerűbb, abszolút környezetbarát technológiával termelik a túlhevített, magas nyomású gőzt a turbináink számára ingyen, éppen itt a lábunk alatt.

Ha Kuvait az olajvagyonából meg tudta valósítani az állampolgársággal járó alapfizetést és lakhatást, akkor Magyarország bővelkedő természeti forrásai mellett miért sodródott szegénységbe és adósságba? A kitermelt energia révén akár az egészségügy ingyenessé tétele is megoldható lenne!

Hazánk területén az évmilliókkal ezelőtti kéregmozgások során a rádioaktív anyagok bomláshője a tömör kőzetek közé záródott tengervizet felforralta. A természetes atomerőműben keletkező gigantikus mennyiségű gőzt egy harang alakú különleges geológiai képződmény bezárta és számunkra megőrizte.

1981-ben a Kőolajkutató Vállalat Orosháza közelében Gárdosnál olaj keresése közben véletlenül belefúrt a több ezer köbkilométeres geotermikus tározó tetejébe. 1985-ben a fúrást a közeli Fábiánsebestyén mellett megismételték. A gőz itt még magasabb hőmérsékleten és nyomással tört ki. Az elhíresült, majd a rendszerváltás során „elfeledett” NSZ3-as kutat 1991-ben felújították és próbatermelést végeztek. A részletes felmérések szerint a tározóban levő gőzből 20 milliárd tonna kőolaj-egyenértékű energia nyerhető ki! Ez meghaladja Kuvait teljes olajkészletét (16 milliárd tonna). A kitermelést teljes egészében meg lehet valósítani saját erőből, hazai olcsó, nulla környezeti terhelést jelentő technológiákkal.

A kinyerhető villamos energia hosszú évtizedekre, szinte ingyen fedezheti Magyarország teljes energiaellátását, és még exportbevételt is jelenthet. Egyben megvalósítja az egészséges, biztonságos energiafüggetlenségünket. A szükséges beruházás, amelynek költsége töredéke a paksi tervezetnek szakaszosan, termelés közben is bővíthető.

AKKOR MIÉRT NEM?

Ha Kuvait az olajvagyonából – ami egyetlen természeti kincsük – meg tudta valósítani az állampolgársággal járó alapfizetést és lakhatást, akkor Magyarország bővelkedő egyéb természeti forrásai (víz, termőföld, geotermikus energia stb.) mellett miért sodródott szegénységbe és adósságba? Az ok a kapzsiság. 1992-től folyik a harc és a végeláthatatlan pereskedés a területet „birtokló”, és a bányaszolgalmi jogot „szerzett” hazai és külföldi cégek között a busás haszonért. Feltehetően a minimális koncessziós díj fejében világpiaci áron vásárolhatjuk majd vissza saját energiánkat.

A Zöldek Pártja kiemelt programpontjainak megfelelően haladéktalanul meg kívánja valósítani természeti kincseink védelmét, megőrzését, valamint azok kiárusításának, koncesszióba adásának teljes tilalmát, visszavételét. Ennek érdekében a Zöldek Pártja azonnali törvénymódosítást és népszavazást kezdeményez. Erről a választók már most véleményt nyilváníthatnak támogató szavazataikkal.

Szólj hozzá!