Ahhoz, hogy biztosíthassuk a fenntartható fejlődést, alapjaiban kell megváltoztatnunk a magyar gazdaság jelenlegi működését. A mostani szerkezet ugyanis nem a lakosság érdekeinek kedvez, és a természetet is jelentős mértékben károsítja. A hagyományos energiahordozók, mint a kőolaj és a földgáz használatát fokozatosan vissza kellene szorítani, és elmozdulni az alternatív, megújuló energiaforrások, mint a szél-, a nap- és a vízenergia felé. Részben ez már megvalósult, hiszen egyre több passzívház épül, illetve olyan zöld irodaházak is, amelyek energiatakarékos megoldásokat alkalmaznak, például jobban kihasználják a természetes fény nyújtotta lehetőségeket.

A bővítés alapjaiban határozhatja meg az elkövetkezendő évtizedek energiaiparát

Törekvések tehát vannak az alternatív módszerek kiaknázásának érdekében, azonban egy a közelmúltban történt döntés jelentősen hátráltatja a megújuló energiaforrások használatának terjedését. A paksi atomerőmű segítségével történő energiatermelés jelentős környezeti terhelést jelent; most pedig bővítést terveznek Pakson, ami tovább rontaná a helyzetet. A parlament 2014. február 6-én szavazta meg az újabb atomerőmű felépítését. Ha a bővítés megvalósul, az ország történelmének egyik legnagyobb beruházása valósul meg, amely alapjaiban meghatározza a magyar energiaipar fejlesztési irányait az elkövetkezendő évtizedekre, sőt, akár évszázadra is. Ez jelentősen aláássa a gazdaság szerkezetének megváltoztatása és az alternatív energiaforrások irányába való elmozdulás érdekében tett kísérleteket.

A szerződés mögött álló részleteket sem hozták nyilvánosságra

Ráadásul a lakosság azzal sem lehet tisztában, hogy a parlament valóban felelős döntést hozott, amelyet alapos vizsgálatok előztek meg, hiszen a szerződés mögött álló részleteket nem hozták nyilvánosságra. Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet ezért keresetet is adott be a bíróságon, hogy a szerződés mögötti háttérinformációkat a nyilvánosság is megismerhesse. A paksi bővítés ellen több civil szervezet is tiltakozott, illetve ellenzői, így a Zöldek Pártja is az Európai Bizottság a tervet ellehetetlenítő döntésében bízik, valamint az ügyben népszavazás kiírását sürgeti.

Szólj hozzá!