Álláspontunk szerint úgy nem valósítható meg valódi demokrácia, ha az állampolgárok nem látnak bele az országukban zajló, az életüket alapvetően meghatározó folyamatokba; ha a politikusok úgy hoznak döntéseket, hogy azokról nemcsak nem kérdezik meg a véleményüket, hanem arról sem tájékoztatják őket, hogy mindennek voltaképpen milyen hatása lesz az ő életükre, mindennapjaikra.

Úgy gondoljuk, csak akkor biztosítható a társadalmi kontroll, ha a polgárok betekinthetnek a döntések hátterébe, illetve megfelelő mennyiségű és mélységű információhoz juthatnak az őket érintő határozatokról. Csak a nyitott társadalom és az átlátható döntések segítségével juthatnak érvényre a demokratikus alapelvek.

Ennek érdekében a lakosságnak betekintést kell engedni a kormányzati és közigazgatási döntések háttéranyagaiba; azok nem titkosíthatók; illetve ezen dokumentumok zárolását visszamenőleg is fel kell szabadítani. Elő kell írni a tájékoztatási kötelezettséget, hogy a választópolgárok mindig tisztában lehessenek vele, pontosan milyen intézkedések bevezetését tervezi a kormányzat, illetve azok hogyan fogják befolyásolni az életüket: milyen hosszú távú célokat szolgálnak, és ezekért esetlegesen milyen rövid távú kellemetlenségeket kell elviselniük. Az állami költségvetéssel kapcsolatosan üzleti titoknak nincs helye; az állampolgároknak joga van tudni, pontosan mit finanszíroznak az adójukból, valóban olyan célra használják-e fel a pénzt, amely az ő hasznukra is válik majd, azaz a közvagyonmozgás sem titkosítható.

VÉLEMÉNYEK - egy hozzászólás
  1. Frievald László

    2014. február 14.   12:21

    Horgászok nyomására új halászati törvény született.Ezen törvényeket betartani nem lehetséges,ami nem véletlen,hisz azért hozták őket.A horgász társadalom úgy gondolja,ha ellehetetlenítik a halászatot és minden eszközzel a kormoránok ellen fordulnak újra sok hal lesz a vizeinkben.Tévedés ! A kormoránok 20000 éve eszik itt a halat,a halászok 2000 éve fogják.Kóros halhiány mintegy 10-20 éve tapasztalható.Kezdődött a folyam szabályozással mintegy 50 éve.Azóta az összes mellékág feltöltődött.A hajóforgalom a sokszorosára nőt az utóbbi években.Ehhez folyamatos kotrásra van szükség,ami medersüllyedéshez vezetett a Dunán és mellék folyóin.Behoztak idegen halfajokat az országba. A busa plankton evő,ahol elterjed,éhen hal az ivadék.Az ezüstkárász elveszi más pontyfélék tejeseit.A Duna Északi-tengerrel való összekötésével 3 jövevény gébfajta terjed el.Ezek ragadozók ivadékot esznek.Bármely ember igen nagy hatásfokú elektromos halászgéphez juthat alanyi jogon. Tudnám még folytatni,ha érdekel valakit. Ha más területen is ilyen nagy a ködösítés, baj van és lesz is.

    Válasz

Szólj hozzá!