Minden választás előtt előkerül, ezért most sem lepődhetünk meg rajta, hogy a pártok elővették a női kvóta ötletét. Bár több parlamenti párt is támogatja a bevezetését, a téma csak a választások előtt érdekes – a parlamenti munkában, amikor tenni is lehetne valamit a nők képviseletének javításáért, nem kerül elő a kérdés.

A Zöldek Pártja országos listájának első 15 helyén 8 női képviselőjelölt található (tehát több mint 50%). Ez az arány a pártlisták első 15 helyét nézve a FIDESZ-KDNP-nél 1 fő, az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP közös lista esetén 2 fő, a JOBBIK-nál 2 fő, az LMP esetén pedig (amely párt a női kvóta élharcosa) 5 fő. A fentiekből látható, hogy jelenleg a Zöldek Pártja indít 50% körüli arányban nőket, míg a parlamenti pártok le vannak maradva ezen téren.

A bemutatott számok még érdekesebbek, ha tudjuk, hogy a Zöldek Pártja nem javasolja a női kvóta bevezetését.

Álláspontunk szerint pusztán egy jogszabályi kvóta bevezetése nem fogja megoldani a nők alulreprezentáltságának problémáját, a megoldás ugyanis a társadalom és a politikai szervezetek gondolkodásmódjának megváltoztatása.

Szerintünk az érintett politikai szervezeteknek nem csupán beszélniük kellene a női képviselők arányának növeléséről – és nem csak a választások idején, szavazatszerzési céllal –, hanem tenniük kellene ezért, elsősorban azzal, hogy saját országos listájuk első helyein több női képviselőjelöltet szerepeltetnek.

Szólj hozzá!