Álláspontunk szerint a paksi bővítésről népszavazás keretében kellene dönteni. Mivel a tervezett beruházás alapjaiban határozná meg a magyar energetika fejlesztési irányait az elkövetkezendő évtizedekre, a lakosságnak joga van ahhoz, hogy elmondhassa véleményét egy az ő életét is jelentősen befolyásoló ügyben.

A bolygó tartalékait teljesen kiaknázó és a számottevő környezeti terhelést jelentő energiatermelési eljárások helyett az alternatív, megújuló energiaforrásokra kellene támaszkodni. Úgy véljük, hogy az erősen szennyező hatású technológiákat fokozatosan le kell építeni, a természetbarát módszerek népszerűségét pedig növelni. Örvendetes, hogy egyre többen építtetnek passzívházat, és aknázzák ki a megújuló energiaforrások előnyeit; azonban sajnos azonban ezzel ellenkező törekvések is élnek. Ennek egyik példája a paksi bővítés terve.

2014. február 6-én szavazta meg a parlament az új paksi atomerőmű-blokk építéséről szóló, a januárban kötött orosz-magyar szerződést kihirdető törvényt. A határozatot az Európai Bizottság döntése, illetve az Energiaklub pere még megmásíthatja. A szervezet arra hivatkozva adta be a keresetet, hogy a nyilvánosságnak joga van megtudni a szerződés mögött álló részleteket, adatokat; illetve azt, hogy az Oroszországgal kötött megállapodás vizsgálatokkal alátámasztott, felelős döntésen alapul-e.

Több civil szervezet és a Zöldek Pártja is úgy véli, hogy a paksi bővítésről népszavazás keretében kellene dönteni. Mivel a tervezett beruházás alapjaiban határozná meg a magyar energetika fejlesztési irányait az elkövetkezendő évtizedekre, a lakosságnak joga van ahhoz, hogy elmondhassa véleményét egy az ő életét is jelentősen befolyásoló ügyben. Ezért a Zöldek Pártja is mindent megtesz azért, hogy előmozdíthassa a népszavazás kiírását, mielőtt a bővítési terv végrehajtása megkezdődne.

VÉLEMÉNYEK - 2 hozzászólás
 1. Szabo Attila

  2014. február 12.   00:08

  Erőművek és a káros anyagok,

  Az atomerőmű, a második világháború előtt és után kitalált, a fosszilis erőműveket leváltó, náluk hatékonyabban működő energetikai és hőforrás (nagy mennyiségű elektromos áram, és a közelben lévők meleg víz és központi fűtését ellátó rendszer). Mellékterméke a 2. világháborúban is felhasznált rendkívül nagy energiakibocsátására alkalmas szerkezet lett amit a hadsereg a hidegháború idején önös erőfitogtatásuk véget fejlesztettek tovább (atom és hidrogén bombák), aminek a következménye a kísérletek miatt megnövekedett sugárzási szint lett (hála az égnek ez már nem okoz gondot mindenhol, de vannak helyek mint a Bikini atoll, ahová közel száz év elteltével mehet ember, károsodási következmények nélkül). 1961-ben pedig nem fejlesztették tovább a bombákat, mert az akkor elkészült közel 50 Megatonnás világrengető megrémisztett mindenkit. Miután pár évtizeden belül a leszerelésüket is elindították.

  Az atomerőművek – mint ahogy írtam – a fosszilis pontosabban a szénnel és gázolajjal működő erőművek leváltását hivatott elindítani, ami ment is egy darabig.
  A megnövekedett áramfelhasználás miatt nagyon sokat telepítettek, és nagyon gyorsan, sok olyan kísérletet is végeztek amit nem lehetett volna mert túl mutatott a biztonsági küszöbön és határokon, ennek következménye az 1986 április 26.-án felrobbant Csernobili erőmű is. Azóta nagyon sok biztonsági és hatékonysági intézkedést hoztak, aminek a következménye az lett, hogy europa egyik legbiztonságosabb ( ha a franciák el nem szúrták volna) erőműve lett a paksi.

  Németországban ezeket a régi erőműveket akarják bezárni és megújuló energiaforrásokat bevezetni helyettük. Azonban ennek nem a szél és vizaerőművek (ez utóbbi a közelben található ökoszisztémát is megváltoztatja), hanem az új kísérleti állapotban lévő fúzziós erőművek jelentenék a lehetőséget, azonban ez még (az olajipari cégek miatt /nyílt titok/ ) nem nagyon támogatott eljárás. A naperőművek pedig már sok helyen használatosak mind vízmelegítésre, mind pedig elektromos áram termelésére. Azonban ezek is komoly fejlesztésekre szorulnak a hatékonysági mutatok miatt.

  Na és akkor egy kis érdekesség, még pediglen az, hogy amit nagyon sokan nem tudnak, (mert csak akik utána néznek, vagy tanulják tudják) a világűrből is rengeteg hátér sugárzás érkezik a földre, amitől a nap vagy a föld mágneses mezeje véd meg.
  Ez volt régen a régi tévékben megfigyelhető viccesen megnevezett “hangyák háborúja”. A napból érkező sugárzást már természetesnek vesszük, pedig ha belegondolunk nagy erejű részecskék bombázásának vagyunk kitéve, egy-egy földre irányuló napkitörés után.
  Mindig is érték az embereket sugárzási szintek, de nem mindegy honnan származik, mert ami a földön van, attól a mágneses mező nem nagyon tud megvédeni. Többek között a megnövekedett rádió adások amik az egész világon megtalálhatók. Telefon , TV , GPS, műholdak, HARP. stb…

  Ha azonban belegondolunk, akkor megállapítottjuk, hogy olyan gyorsan érkeznek a változások, amiket az ember már nem képes feldolgozni. Az evolúció jóval lassabb, mint ahogy a test alkalmazkodna.
  A műkaják, talán az egyik legfontosabb, hiszen minden nap találkozunk velük vagy rosszabb esetben érintkezünk is velük, mint ahogyan a lassan lebomló vegyszerekkel is, amik permetezések során kerülnek az élelmiszere. Ezért vannak egyre több helyen már bió termékek, amik nem permetezési hiányt jelentenek hanem természetes pl rézgálic réz szulfát, alapján kezelt vagy természetes ragadozok által elpusztított kártevőket.
  Nem véletlenül vannak manapság az élelmiszer allergiás megbetegedések, régebben nem nagyon volt.

  A rák pedig a szervezet ellenálló képességének legyengülése és a kelleténél több hibás sejt keletkezése a szervezetben, amit a szervezet már nem tud felismerni és feldolgozni. Mindez nem csak a sugárzásnak, de a minden nap bekövetkező káros és túlzott stressznek is köszönhető.

  Ezért kellene jobban odafigyelni mit is teszünk a napjainkban, mert az atomerőművek csak porszemek a sivatagban, többek között rengeteg embernek adnak munka és megélhetési lehetőséget.
  Nagyon sok olyan eszköz és anyag van ami károsan hat ránk mert nagyobb menyiségben érintkezünk velük mint ahogyan az megengedett, vagyis egészséges lenne.

  Válasz

 2. Nagy Máté

  2014. február 27.   00:08

  Az atomerőművek merénylet az unokáink ellen!

  Amiről nem beszélnek, és amit nem számítanak: A nagyaktivitású atomhulladékra még sehol a világon nincs végleges tároló! A kiégett elemeket 5 évig kell hűteni, víz alatt tartani, hogy 140 fokra lehűljön! Utána kerül, az erőmű területén átmeneti tárolóba, itt már levegővel hűtik. 6000 db ilyen kazetta van Pakson, 11000db lesz, Paks I. leállításakor. A végleges tárolókban, amit még technikailag nem tudják hogy oldanak meg, több 100.000 évig !!! kell majd figyelni, és hűteni!!! Lehetetlen, hogy ennyi ideig ne legyen talajmozgás. Az USA-beli Yucca-hegységben (Nevada) tervezik megépíteni a világ első nagy aktivitású hulladék lerakóját. A projektre eddig 7 milliárd dollárt költöttek, és még nem biztos hogy megfelelő a hely. Egyes becslések szerint, ha megépül a tároló, a végösszeg el fogja érni a 60-100 milliárd dollárt! A fenti kicsi nyereséget figyelembe véve, minden későbbiekben felmerülő költséget beszámítva, biztosan állíthatom, hogy soha egyetlen atomerőmű sem fog nyereséget termelni, csak átkot majd unokáinktól! Kedd 13:00 órakor, a Német napelemek áramtermelése, 17GW volt, ez 8-szor nagyobb, mint Paks maximális kapacitása! Szerda, 12:30, 12 GW. Ma, 12 Ft-ért vásárolhatunk áramot. Paks 12.80 Ft-ért termel.

  Válasz

Szólj hozzá!