A Zöldek Pártjára jellemző a holisztikus, egészlátó szemlélet, ami lehetővé teszi, hogy ne részleteiben lássuk a körülöttünk lévő világot, hanem az egész rendszert képesek legyünk szemlélni.

A Zöldek Pártja esetében például a környezetvédelmet is ilyen módszerrel veszik szemügyre. Abból indulnak ki, hogy életünk egyes területeit, köztük a környezetre ható részeket is bizonyos szerkezetekben alakítottuk ki. Ebből adódóan, ha valamin változtatni akarunk, nem részleteiben kell nézni a rendszert, hanem annak a szerkezetét kell megváltoztatni, és így érhetünk el másfajta működést.

A Zöldek Pártja szerint a környezeti problémákat, valamint a fenntarthatóság problémáit a leghatékonyabban úgy lehet megoldani, ha új struktúrákat alakítunk ki mind a társadalom, mind pedig a gazdaság terén. A jelenlegi hibás struktúrák sok kárt okoznak, éppen ezért újakra van szükség. Nem egyes részeket kell megjavítani, hanem az egész struktúrát újragondolni. A környezeti problémákkal is ez a helyzet: új módszereket kell kitalálni, ami nem jár újabb problémák kialakulásával. A rossz gyakorlatokat végleg el kell felejteni, és új, jobb módszereket kell kidolgozni, melyek teljesen képesek megváltoztatni a rendszer működését, természetesen így már a megfelelő irányba.

A párt az oktatás terén is igyekszik ezt az egészlátó szemléletet meghonosítani. Sok alakalommal derült már ki különböző felmérésekből, hogy a magyar gyerekek nem képesek összefüggéseket látni különböző területek között, gondot okoz nekik például, hogy a matematikai ismereteiket alkalmazzák például a fizika vagy a kémia területén. Az egészlátás szemléletének köszönhetően képesek lehetnének arra, hogy ezeket az összefüggéseket meglássák. Ez fontos része az életre nevelésnek, a gondolkodásra nevelésnek, ahogy a gyakorlatban használható ismeretek oktatása is nagyon lényeges elem. A Zöldek Pártjának célja ezen elv alapján az ökológia, az élő rendszerek összefüggései és a gazdálkodás alapszintű oktatása is, ami szintén az egészlátó szemléletet helyezi előtérbe.

Szólj hozzá!