A kérdésre a válasz a maga nemes egyszerűségében megdöbbentő: mert a zöldpolitika az egyetlen, mely képes hosszú távú jövőt biztosítani a bolygó és annak lakossága számára. A napjainkban használt energiaforrások, mint a fosszilis energia, olyan mértékű légszennyezettséget okoztak, aminek hatásai a jelenlegi technológiai fejlettség mellett nem hogy visszafordíthatatlanok, de egyelőre megállíthatatlanok is.

Kutatások szerint amennyiben bolygónk jelenlegi szennyezettségi szintjét nem növelnénk tovább, azaz egyik napról a másikra megszüntetnénk a károsanyag-kibocsátást, megteremtenénk a feltételeket a hulladékgazdálkodáshoz és megoldanánk a veszélyes, sugárzó hulladékok biztonságos és tartós elhelyezését, bolygónk időjárásának arculata már akkor is lényegesen megváltozna.

A fokozottan szennyező és veszélyes fosszilis- és atomenergia helyett pedig egyetlen alternatíva mutatkozik: a megújuló energiák felhasználása, ezzel párhuzamosan pedig, a zöldpolitika jegyében, fenntartható gazdasági rendszer, valamint fenntartható társadalmi szervezet kiépítése. Ezeknek a feltétele a zöldpolitika irányelveinek előtérbe kerülése.

A fenntartható fejlődés alapja, hogy a környezetet minimálisan terhelve lássuk el napjaink elképesztő, ráadásul évről évre növekvő energiaigényét. Ennek alapvető feltételeit pedig kizárólag a környezet-, valamint az épített- és természetes környezet védelmét szolgáló zöldpolitika képes hosszú távon biztosítani. Mindezeknek megfelelően talán nem is az a helyes kifejezés, hogy a zöldpolitikáé a jövő, sokkal helytállóbb azt mondani, hogy a zöldpolitika maga a jövő.

Szólj hozzá!