Víz Világnapja

Az ENSZ 47. közgyűlése 1992-ben döntött Dublinban arról, hogy minden évben március 22-én ünnepeljék világszerte a víz világnapját, hogy felhívják az emberek figyelmét a tiszta víz fontosságára, a fenntartható vízgazdálkodásra és a tudatos vízhasználatra.

Magyarország bővelkedik ugyan vízkészletekben mind a földfelszínen, mind a felszín alatt, viszont a mai napon gondolkodjunk el azon, hogy a víz és főleg a tiszta ivóvíz sajnos nem áll rendelkezésre a világ minden országban ilyen bőségesen.

Nekünk, magyaroknak viszont éppen azért kell felelősen gondolkodunk a vízfogyasztás ésszerűsítése, a pazarlás csökkentése és a vízgazdálkodás fejlesztése érdekében, mivel a víz egy globális szükséglet és akár legapróbb ország változtatásai is kihatnak a világ vízgazdálkodásának egészére.

A világnap alkalmából közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) felhívta a figyelmet arra, hogy naponta közel 1400 öt év alatti gyermek hal meg a világon a tiszta víz, az illemhelyek és a higiénia hiánya miatt kialakuló hasmenéses megbetegedésekben.

Sohase feledjük, amikor megnyitjuk otthon a csapot, hogy léteznek olyan helyek a világban, ahol a tiszta víz hiánya miatt gyermekek halnak meg, és gondolkodjunk felelősen, hogy megakadályozzuk a tiszta víz felesleges pazarlását.

Szólj hozzá!