Zöldek

Nem sikerült összegyűjtenem a főpolgármester jelöléshez szükséges ötezer érvényes ajánlást, legközelebb nem nyolc-, hanem mondjuk harmincezerrel próbálkozom. Ennyi ajánlás leadása esetén már nehezen lesz hihető, hogy ennyiben sincs meg a szükséges mennyiség…Szomorú kötelességem, de ilyenkor illendő olyan valakit ajánlanom magam helyett, aki sikeresen kandidált.

Abszolút esélyes, Tarlós aki – ha már Falus ló tematikáját követjük – akkor a favorit! Nem a célfotó fogja eldönteni a győzelmét, de lefutott meccs nincs, mert akkor meg sem kellene tartani a választást, kihirdethetnék a végeredményt a közvélemény kutatási eredmények alapján… de legyen intő jel: a ló is megbotolhat, mégis négy lába van. Ismerve életútját, személyiségét – a megbántás szándéka nélkül – Őt Én igáslónak minősíteném. Budapest vőlegénye, Krúdy Podmaniczkyt hívta így, Demszky húsz év éven át mélyített kátyújából húzta ki Tarlós a főváros szekerét, közben még az övéinek sem fordíthatott hátat… Puritánsága kilóg a sok multi milliárdos kerületi polgármester közül. Aranyos történet, hogy amikor 2006-ban főpolgármesternek jelölték, a kampánystáb vett neki néhány öltönyt. Feldúlva mesélte – tudtad, hogy árulnak öltönyt háromszázezerért is? Ahova eddig jártam, ott ötvenezer volt a legdrágább!

A baloldali jelöltek alkalmatlansága biztos ezüstérmessé teszi Studt Gábort még idegen pályán, a „bűnös városban” is. Ő a versenyló! Kiváló képességű, nemes tartású paripa, de, soha nem tudjuk meg, hogy vinné át a főpolgármesterség, sokak számára megugorhatatlan akadályait. Őt ugyan nem ismerem, de ahogyan a Tarlóséhoz, az Ő becsületességéhez sem fér kétség. Biztosan nem hordaná haza a szénát és a zabot, nem sikkasztaná a patkószöget és nem hordana milliós Louis Vuitton hátizsákot.

Következik a buta és unalmas „pókhálós lábú” közös ló, aminek köztudottan, „túros a háta”, Falus Ferenc. Sokoldalúságára jellemző, hogy miközben egy cionista szervezet első embere,  Mengele doktor legjobb tanítványa. Magyarok millióin kísérletezték ki bűntársaival a H1N1 vakcinát, aminek első szériájában annyi volt a higany és a nehézfém, hogy a nővérke alig bírta megemelni a kapszulát…Ő és Bajnai vállalta, hogy némi /hála/pénzért a vakcina reklámarca lesz. Sajnos, hittem neki és hat gyermekemből a négy kicsit beoltattam a HospInves kotyvalékával…átkom a sírig üldözze, meg még azon is túl…! Természetesen enyhítene hibáin, sőt bűnein ha egy briliáns elme, lenyűgöző személyiség, karizmatikus politikus lenne, de Ő egy fölösleges és selejtes fogaskerék a politika és a közélet gépezetében.

Az LMP, ha mással nem, egy zöldséges kofa főpolgármesteri jelölésével demonstrálja vonzalmát a zöld ideológiához, de mint minden igaz szerelem, ez is vak és egyoldalú…Nem hiszem, hogy jelöltjüknek, akinek „annyi esélye van, mint vízilónak az epsomi derbin”, érdemes-e megtanulni a nevét. Nem hiszem, hogy jövőben hallani fogunk róla a politikában, ha mégis, – Én leszek az első, aki megköveti!

Bodnár Zoltán egy nagyon felkészült, okos fiú. Szívesen hallgatom, bár nézeteivel többnyire nem értek egyet. Ő pónilovat játszik. Alacsonyra teszi a lécet, hogy fölényesen, lazán libbenjen át az akadályok felett. Igazi született másodhegedűs, kontrás. Főpolgármesternek nem, de szakmai helyettesnek ideális lenne.

Bokros Lajos egy igazi betöretlen, sőt betörhetetlen musztáng, aki nem tűr meg senkit a hátán. Kiemelkedő képességeit nem vitatom, de életművét tekintve alulteljesített. Ha a baloldal egyetlen jelöltje lenne, kihozhatná szorosra a meccset, sőt élő TV vita esetén még akár győzhetne is. Budapest Bankos karrierje, és annak privatizációja Falus Ferenc szakmai csúcsteljesítményére emlékeztet, de nála nem a tehetségtelenség volt az ok. Ő nagyon is okosban tolta… Nekem bankvezérként úgy okozott hatalmas kárt, hogy Neki ebből semmi haszna nem volt. Kicsinyes, rosszindulatú bosszúálló, igazi Főgonosz. Abba is hagyom a méltatását. Egy napra, legyen elég egy átok!

Végezetül Magyar György, az egyetlen független jelölt, már ez eldöntötte, hogy kit ajánljak magam helyett a természetimádó, környezetvédő zöldeknek. Vele is volt kalandom. Több büntetőeljárásban és polgári perben is altunk szemben egymással és folyton azon bosszankodtam, hogy van az, hogy mindig az ellenfélnek van a jobb ügyvédje? Ami megfogott, az intelligenciája. Az egyik büntetőeljárásban az ellenem vétkező védőjeként hatalmas összecsapássá fajult a szembesítés, de a szünetben a rendőrségi büfében ezeréves barátokként cseverésztünk, majd visszamentünk háborúzni. Mint hajdani esztéta, irodalmi munkásságát is figyelemmel kísérem. Tucatnyi kötetének gondolati mélysége és stilisztikai magassága a műfaj klasszikusát, a felülmúlhatatlan Havas Henriket idézi. A leghíresebb polgári perek és bűnügyi történetek leírása egyenesen „lebilincselő”. Magyarországon jogászként lehet a legnagyobb karriert befutni. Ezt bizonyítja, hogy a fél parlament, valamint a három legfőbb közjogi méltóság, köztársasági elnök, házelnök, miniszterelnök, – nem beszélve az alkotmánybíróságról – ahol aztán végképp mindenki jogvégzett. Az ideális felállás, mondjuk egy oktatással, kultúrával foglalkozó helyettesi poszt lenne, Tarlós István mellett, de erre nem írtak ki választást. Hajrá Magyar György főpolgármester jelölt! Ria, Ria Hungária! Szabad fordításban: Hajrá! Hajrá! Magyar!

Budapest, 2014. szeptember 18.

Ács László
elnök
Zöldek Pártja

Szólj hozzá!