Augusztus 18-án zárult Isztambulban az a háromnapos Nemzetközi Iszlám Éghajlatváltozási Szimpózium, amelynek végén az iszlám világ vezetői és tudósai által közösen elfogadott nyilatkozat az éghajlatváltozás iránti morális felelősséget hangsúlyozza. 

Tasneep Essop, a WWF Nemzetközi Éghajlatváltozás és Energia programjának vezetője a következőképpen méltatta a nyilatkozatot:

„Az iszlám vezetők és tudósok üzenete ismét megerősítette a vallási közösségek vezetőinek szerepét az emberiség éghajlatváltozással kapcsolatos felelősségének kimondásában. Az éghajlatváltozás már nem csupán tudományos, hanem egyre inkább morális és etikai kérdés is. Mindannyiunk életét, életkörülményeit és jogait érinti, és leginkább a szegény, kiszolgáltatott és peremhelyzetbe szorult közösségek szenvednek a hatásaitól. A legtöbb vallás az embert tekinti a természet őrzőjének, ebben a szellemben pedig a környezetünk védelme egyben morális kötelességünk is. A nyilatkozat ennek az elvnek az iszlám tanításban gyökerező alapjaira mutat rá. Természetvédelmi civil szervezetként a WWF-et ugyanezen célok ösztönzik. Egy olyan világ megvalósításán dolgozunk, ahol az emberiség békességben tud élni önmagával és a természettel egyaránt, az egymás iránti tisztelet, megbecsülés és szolidaritás elvei mentén.”

„A különböző vallási közösségek képviselői, a hinduizmus, a judaizmus, a katolikus és az evangélikus egyház vezetői által kifejezett szolidaritás az összefogás és az együttműködés pozitív üzenetét hordozza, amelyre az éghajlatváltozáshoz hasonló erejű globális kihívások leküzdéséhez szükség van.”

„Csak közösen, együttműködve tudjuk megmenteni a földi élet sokszínűségét és csak együtt biztosíthatunk virágzó jövőt mindannyiunk számára. A nyilatkozat határozottan szólítja fel a világ muzulmánjait, hogy életmódjuk megváltoztatásával tegyenek sürgős lépéseket az éghajlatváltozás ellen. Ugyanakkor a döntéshozókat arra buzdítja, hogy a fosszilis energiától eltávolodva fektessenek egy tisztább, fenntartható, alacsony szénkibocsátású jövőbe.”

 

Forrás: WWF Magyarország

 

Szólj hozzá!