Magyarország számos megújuló energiaforrással rendelkezik, melyek hasznosítása új irányt adhat a hazai energiapolitikának. A Zöldek Pártjának elsődleges célja, hogy a gazdaság minden területén támogassa azokat az újításokat, valamint az innovációt célzó kutatásokat és fejlesztéseket, melyek ezt a fenntartható fejlődést képesek biztosítani. Ennek érdekében a párt pontos környezetpolitikai tervet dolgozott ki.

Energiafelhasználás- és támogatáspolitika

Hazánk a Kárpát-medencében fekszik, mely számos megújuló energiaforrásban hihetetlenül gazdag. A Zöldek Pártjának célja az, hogy a fenntartható fejlődés érdekében megfelelő támogatáspolitikával ezeknek a megújuló energiaforrásoknak a kiaknázása irányába fordítsa a hazai gazdasági életet, valamint az ezirányú kutatással és fejlesztéssel foglalkozó tudományágakat.

A megújuló energiaforrások kiaknázása által elérhető hosszú távon az alacsony energiaigényű, mégis versenyképes gazdaság. Ehhez szükséges nem csak a kutatások és fejlesztések támogatása, de többek között például a passzívházak építésének, a környezetbarát építészetnek a támogatása is.

Hulladékgazdálkodás és természetvédelem

Ezen felül a Zöldek Pártja programjának része a természetvédelem, ahhoz kapcsolódóan pedig a hulladékgazdálkodás. Utóbbi esetében fontos a mérgező hulladékot eredményező folyamatok kiiktatása, melynek folyományaként minden termelési és fogyasztási rendszert egy körfolyamatba kell kapcsolni, miáltal jelentősen kevesebb hulladék keletkezik.

A hulladékgazdálkodással jár kéz a kézben a természetvédelem, hiszen a védett területeken kívül fokozottan szükséges a természetes élőhelyek védelme is. Ennek keretében pedig nem csak a hulladék csökkentése a cél, hanem a természethez közeli gazdálkodás bevezetése és ezzel együtt a természeti területek igénybevételének fokozott korlátozása is.

Egészségügy

Szintén a program egyik sarkalatos pontja a gyógyszeripari lobbi visszaszorítása, szigorú szabályozása, ezzel együtt az alternatív gyógymódok, kezelések támogatása. Az alternatív gyógyászat ugyan csekély bevételi forrás, ám a gyógyításban a nem természetes hatóanyagokéhoz hasonló súllyal eshet latba, ráadásul a természetes hatóanyagok gyógyászatba való bevezetése által fokozatosan megszüntethető a nem természetes hatóanyagú gyógyszerek okozta környezetszennyezés.

Alkotmányos pártként a Zöldek Pártjának célja a környezetpolitika teljes körű fejlesztése és megújítása, mely programban azonban mindez csak néhány meghatározó terület a számos egyéb elérendő cél között.

Szólj hozzá!