A mai rohanó világban el sem tudnánk képzelni az életünket számítógép, internet vagy mobiltelefon nélkül. Az információk olyan gyorsan terjednek, áradnak az „éterben”, hogy már szinte bárhol „ott” lehetünk. A vásárlási szokásaink is gyökeresen megváltoztak az utóbbi években. A mai ember már nem csupán a kirakatok csillogásánál figyeli, hogy mit szeretne megvenni, nem feltétlenül várja ki az áruházakban a kígyózó sorokat.

Az interneten szörfözve számos ajánlatot, lehetőséget talál az, akinek a vásárlás a célja, vagy aki személyes ügyeit szeretné intézni. Itt vannak például a banki szolgáltatások. A netbank segítségével már online otthonról intézhetjük pénzügyeinket, legyen szó akár egy sima átutalásról, vagy pénz lekötésről. Ugyanez a tendencia a hiteligényléssel kapcsolatban is. Hitel ügyeinket is tudjuk a szobánk melegéből irányítani, intézni. Ha például gyorskölcsönre lenne szükségünk azt is tudjuk online intézni. Ilyen online gyorskölcsön például az autóhitel. Saját autónkat is be tudjuk újra hitelezni, vagy akár autóvásárláshoz is igényelhetünk hitelt. Fontos, hogy a nevünkön kell, hogy legyen az autó. Az interneten meg kell találni a megfelelő forrást ehhez.

Ha gyorskölcsönt szeretnénk saját autónkra felvenni, akkor kérni kell a hitelügyintézőtől egy ajánlatot. Ha ügyesek vagyunk, akkor még mielőtt ezt megkérnénk, a weboldalukon található kalkulátor segítségével előzetesen tudunk tájékozódni erről. Az autó eurotax értéke alapján kaphatunk egy gyors finanszírozási ajánlatot. A hitelügyintézőtől megtudhatjuk pontosan, hogy mennyi a gépjárműre felvehető hitel, illetve adott futamidőre mennyi a havi törlesztő, és akár a hiteldíj mutató. Az ügyintéző be fog kérni pár személyes adatot, mindezt akár telefonba is be lehet diktálni, vagy a ki kell tölteni egy kérdéssort, amit emailben vissza lehet küldeni. Szükséges a hitelbírálathoz leigazolható jövedelem. Ha cégként szeretnénk hitelt, akkor is le kell igazolni a cég pénzügyi helyzetét. A hitelképesség elbírálása két lépcsőből áll. Elsőként magát a hiteligénylőt bírálja a bank, utána pedig megvizsgálja a fedezetet is, vagyis a gépjárművet. Emiatt sem szükséges utazgatnunk, hiszen akadnak olyan ügyintéző cégek, ahol az állapotfelmérés egyrészt ingyenes, másrészt pedig vállalják, hogy házhoz mennek. Előzetesen felveszik velünk a kapcsolatot, és meg tudjuk beszélni a pontos helyszínt, és időt.

Lefényképezik a gépjárművet, festékréteg vastagságot mérnek. Mindez ahhoz szükséges, hogy a felmérő által online elküldött fényképek, mérések alapján a bank a végső „ítéletet” kimondja. Ha mindent rendben találtak és hitelképesek vagyunk, akkor már csak egy időpontot, és helyszínt kell egyeztetnünk az ügyintézővel a szerződéskötéshez. A hitelfolyósítást okmányirodai ügyintézés előzi meg. Bejegyeznek a gépjárműre egy vételi opciót. Amíg ez az opció az autón van, addig nem lehet eladni, csak ha majd újra tehermentes lesz. Ha visszafizettük a hitelt, akkor ennek törlésére ugyancsak az okmányirodában van lehetőségünk. A korábbival kapcsolatos ügyintézést sem kell nekünk intéznünk természetesen. Miután megtörtént a bejegyzés, ami körülbelül huszonnégy órát szokott igénybe venni, a finanszírozó tudja is utalni a megigényelt összeget. Ilyen kényelmesen és gyors az egész.

Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR régebbi nevén BAR) az a rendszer, ahol a bankok nyilvántartják a rossz fizető adósokat. Magánszemélyek esetén a pénzintézetek által nyújtott, hitelből vagy lízingből eredő, a mindenkori minimálbért elérő és legalább 90 napig fennálló tartozás esetén lehet felkerülni a KHR listára.

A legtipikusabb kölcsönfajták a személyi kölcsön és a hitelkártya, lakásvásárlási hitel, árukölcsön (mobiltelefon, TV, stb.), autóhitel, autólízing. Kevesen tudják, hogy akkor is rá lehet kerülni a KHR listára, ha valaki a hitelkérelmébe valótlan adatot közöl, hamis vagy hamisított okiratot használ és mindez okirattal bizonyítható; vagy aki bankkártya visszaélést követ el (pl. lopott kártyát/adatokat használ). Ezen személyek nem kerülnek le a KHR listáról. Abban az esetben, ha valaki felkerült a listára, úgy két szinten tartják nyilván. Aktív státusszal nyilvántartott KHR listás az, akinek a pénzintézet felé fennálló tőke és járulékai tartozása van. Passzív státusszal nyilvántartott KHR listás az, aki a pénzintézet felé minden tartozását rendezte és nem áll fenn más pénzintézet felé lejárt tartozása. Ha valaki kifizette a tartozását, úgy még 5 teljes naptári évig tartják nyilván és utána végleg törlik a nyilvántartásból.

Gyakori kérdés, hogy lehet-e felvenni aktív és passzív KHR státuszú ügyfélnek hitelt? Amennyiben nincs ingatlanfedezet, úgy sajnos az aktív KHR listásnak nem nyújtanak hitelt a bankok. Passzív státusszal és kezes bevonásával lehet esély a hitelhez jutáshoz, de arra számítsunk, hogy a feltételek esetleg szigorúbbak lesznek. Amennyiben van ingatlanfedezet, akkor lehetőség van passzív és akár aktív KHR státusszal is hitelt felvenni. Érdemes tudni, hogy csak a jó helyen lévő, jó ingatlanokat (baj esetén gyorsan értékesíthető) fogadnak el. Ezért vannak úgynevezett településlisták, amiben felsorolják, hogy melyik településen fekvő ingatlanok fogadható el. Az aktív KHR listások csak akkor kapnak hitelt, ha a fennálló tartozását a felvett hitelből kifizeti. Sok esetben a pénzintézetek kérnek olyan adóstársat, aki nem KHR listás. A pénzügyi és hitelválság megmutatta, hogy a bankok a pénzszűke és a bizalom eltűnése esetén a KHR listásoknak a hitelnyújtást nagyon gyorsan megszüntetik vagy erősen korlátozzák.

Szólj hozzá!