Az Európai Bizottság jelentése egyértelműen kimutatja a biológiai sokféleség drámai csökkenését. A természeti értékek védelmét biztosító jogszabályok ennek ellenére gyenge lábakon állnak!

Az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott, az „A Természet Helyzete 2015” (State of Nature 2015) c. jelentése az eddigi legátfogóbb értékelés az Európai Unió területén található természeti értékek aktuális helyzetéről, a jellemző tendenciákról és a fő veszélyeztető tényezőkről. A dokumentumot a tagországok a 2007–2013-as költségvetési időszakra vonatkozó jelentéseiből állította össze az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). A jelentésből kiderül, hogy a biológiai sokféleség továbbra is elfogadhatatlan mértékben csökken Európában. A megfelelően kezelt, védett területek hálózata ugyanakkor nagymértékben hozzájárul a folyamat fékezéséhez. A természetvédelem jelenlegi szintjét, intézményrendszerét ezért minden eszközzel fent kell tartani, meg kell erősíteni valamennyi tagországban. Jelenleg azonban az Európai Bizottság éppen a védelem jogszabályi helyzetét kívánja gyengíteni.

A jelentés értelmében a közösségi jelentőségű, veszélyeztetett fajok kevesebb, mint harmada van kedvező helyzetben, és a természetes élőhelyek – erdők, gyepek, vizes élőhelyek – esetében a kép még szomorúbb. A veszélyeztető tényezők közül kiemelkedők a mezőgazdasági tevékenységhez – elsősorban a nagyüzemi, intenzív gazdálkodáshoz – kapcsolódó hatások, a szegély-élőhelyek eltűnése, valamint a természetes folyóvizek átalakítása.

 

A jelentésből többek között kiderül, hogy az európai madárfajok 32%-a csökkenő állományú, vagy kimondottan veszélyeztetett. Az egyéb állat- és növényfajok 60%-a veszélyeztetettség különböző fokán áll, 22% helyzete bizonyítottan romlott. A természetes és természetközeli élőhelyek helyzete riasztó: több mint 75%-ban kedvezőtlen, illetve rossz állapotban vannak, 30% esetében itt is romló a tendencia.

 

A dokumentum ide kattintva letölthető.

Szólj hozzá!