Magyarországon a munkahelyek arányának eloszlása igen egyenetlen: a fővárosban a legtöbb a lehetőség, vidéken pedig a megyeszékhelyeken; a kisebb városokban vagy falvakban szinte alig találnak munkát az álláskeresők.

Egy felmérés szerint pedig nálunk nincs tradíciója a munka miatti költözésnek: a magyarok ragaszkodnak a lakhelyükhöz, így akkor sem költöznek az ország másik felébe, ha ott sokkal nagyobb eséllyel kapnának munkát. Ennek oka a hagyományok mellett többek közt az ingatlanárak nagy különbsége. A nyugati megyékben körülbelül annyi a munkalehetőség, mint az álláskereső, de például Szabolcsban, Borsodban vagy Tolnában az utóbbiból sokkal több van.

A mezőgazdasági termelés fejlesztésével lehetne munkát adni a lakosoknak

A Zöldek Pártja szerint a megoldás az lenne, ha a vidékiek számára is több munkalehetőséget biztosíthatnánk saját lakhelyükön, így javíthatnánk az esélyeiken. A kisebb falvakban elsősorban a mezőgazdasági termelés fejlesztésével lehetne munkát adni a lakosoknak. A magyar gazdák támogatásával ráadásul a vidék jövőjét is megalapozhatnánk. Ehhez azonban a jelenlegi mezőgazdasági és élelmiszeripari struktúrák megváltoztatására lenne szükség. Hiszen a nagyüzemi körülmények között termelt zöldségek, gyümölcsök és állati eredetű élelmiszerek túlsúlya a boltokban nemcsak a magyar vidéken élő gazdálkodók helyzetét lehetetleníti el, de a fogyasztókat is megakadályozza abban, hogy valóban egészséges, adalékanyag-mentes élelmiszerhez jussanak. Ezek a termékek ugyanis tele vannak káros hatású ízfokozókkal, színezékekkel, tartósítószerekkel és állagjavítókkal.

A magyar gazdák terményeit vásárolva javíthatunk az életkörülményeiken

A Zöldek Pártja szeretné felkelteni az igényt a lakosságban arra, hogy egészségük megőrzésére gondolva a magyar gazdák terményeit vásárolják, így javítva azok életkörülményeit és gondoskodva a magyar vidék jövőjéről. Ehhez el kell érnünk, hogy egy csekély arányú vagyonos réteg érdekei ne kerekedhessenek felül a többségén.

Szólj hozzá!