Ahogyan lefelé haladunk a föld belsejében a bolygó magja felé, a hőmérséklet kilométerenként átlagosan 30°C-al emelkedik. Ezt a föld mélyében rejlő, onnan kinyerhető hőenergiát nevezzük geotermikus energiának. A geotermikus energia korlátlan és állandó megújuló energiaforrás, kitermelése viszonylag olcsó, ráadásul a levegőt sem szennyezi.

Kinyerése általában a föld méhében található termálforrások segítségével történik, azonban a víz szintje utánpótlás hiányában idővel csökken. Ezt a csökkenő víznyomást ellensúlyozni lehet kompresszorral vagy búvárszivattyúval, azonban ez költséges és kevéssé hatékony. A legjobb megoldás a vízszint csökkenésére a kitermelt és lehűlt víz visszasajtolása.

A geotermikus energiát elsősorban az elektromos áram termelésében hasznosítják, mely területen a 2005-ös és 2010-es év között felhasználása 20%-os növekedést ért el. Eredetileg a geotermikus erőműveket a lemezek törésvonalainál alakították ki, azonban a bináris ciklus elvének köszönhetően napjainkban folyamatosan növekszik az építésre alkalmas területek száma.

Mindezzel együtt is a geotermikus energia hasznosítása még napjainkban is helyi szinten a leghatékonyabb. Általánosságban a fűtéshez szükséges energia előállításához használják. Alkalmazásának a legkiemelkedőbb példájaként tekinthetjük az izlandi Reykjavíkot, ahol napjainkban a háztartások 93%-ának fűtését látják el geotermikus energiával, aminek köszönhetően az izlandi főváros a bolygó legszennyezettebb városából az egyik legtisztább várossá lépett elő.

Szólj hozzá!