Célunk, hogy támogassuk a közösségi alapú vállalkozásokat, különösen a non-profit jellegű kezdeményezéseket. A közösségi vállalkozás a tulajdon tekintetében különbözik a szövetkezetektől.

gazdasagAz utóbbi esetében a vállalkozás az emberek birtokában van, így a tulajdon egyenlően oszlik meg közöttük. Azonban egy közösségi alapú vállalkozásban a tulajdonlás is közös: a tulajdon megoszlik a dolgozók és a közösség között, amelyben a cég működik, a profit pedig magát a közösséget gazdagítja.

A cél a közösségi vállalkozások támogatása

Egy közösségi vállalkozás megalapításának oka általában nem egy világmegváltó ötlet, célja pedig nem a minél nagyobb profit: mindössze arról van szó, hogy egy adott (például földrajzi vagy foglalkozási alapon szerveződő közösség) összefog, és közös erővel megpróbálnak orvosolni egy a körükben előforduló problémát. Így sokkal sikeresebben oldhatják meg ezt, mintha egyedül próbálkoznának. A haszon pedig közvetlenül a munkát végző közösségé lesz, nem pedig valami távoli, ellenőrizhetetlen nagyvállalkozásé; ez által sokkal átláthatóbbá válik a gazdaság.

Az átláthatóság segítségével vissza kell fogni a korrupciót

Az átláthatóságot a többi szektorban is elengedhetetlennek tartjuk: úgy gondoljuk, ennek segítségével vissza kell fogni a korrupciót, amely ma egy szűk gazdasági elit kezébe játssza az újraosztott erőforrások túlnyomó részét. Ezen kívül szükség van a non-profit vállalkozások támogatására is, ugyanakkor fontos, hogy ezek a szervezetek szakszerűen működjenek, és a felhasznált forrásokkal egyenértékű társadalmi hasznot nyújtsanak. Biztosítani kell, hogy az emberek munkájából származó bevételek, adók, illetve az általuk a civil szervezeteknek juttatott adományok felhasználása valóban a társadalom érdekében történjen. Ehhez elengedhetetlen, hogy az egyes szervezetek működése átlátható legyen, így az állampolgárok mindig tisztában lehessenek vele, hogy mire fordítja az állam vagy az adott alapítvány az adójukat, illetve adományukat.