A földprivatizáció egy elhibázott politikai döntés volt, amely egy szűk vagyonos réteg érdekeit szolgálta. Kevesek mérhetetlen gazdagsága nem lehet előbbre való, mint több millió ember életminősége, tehát ezt a folyamatot vissza kell fordítani, mielőtt teljesen elsorvasztaná a magyar vidéket.

A földtulajdon értelmet ad a vidéki ember életének, megtartja a falut, a közösségeket, a hagyományos tudást és a munkakedvet. Illetve, a háztáji gazdálkodás megőrzése által lehetőséget ad arra, hogy a magyar falu ismét a város éléskamrájává váljon.

A földtulajdont vissza kell adni a helyi közösségek kezébe

mezogazdasagEzért egyik legfontosabb célunk, hogy elősegítsük, hogy a földtulajdon, a föld feletti rendelkezés joga fokozatosan visszakerülhessen a helyi közösségek kezébe. Így a települések határaiban fekvő földek ismét a helyi emberek megélhetését szolgálhatnák. A gazdálkodás a természeti erőforrások kiaknázása nélkül, azokat megőrizve folyhatna, így nem merítenénk ki a talaj termőképességét, és valóban egészséges élelmiszerhez juthatnánk.

A kisgazdaságokból származó termények sokkal egészségesebbek

Magyarország termőföldje és időjárási viszonyai kiválóan alkalmasak bizonyos élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök termesztésére. A kisgazdaságokból származó hús, tej és tojás is sokkal egészségesebb, mint a nagyüzemi – és ízletesebb is, azonban sokaknak összehasonlítási alapja sincs ezzel kapcsolatban, hiszen még sosem ivott igazi házi tejet, vagy evett olyan tojást, ami nem ketrecben és mesterséges tápon tartott tyúktól származik.

Segíteni kell a helyi gazdák fennmaradását

A hazai termelőktől vásárolva segíthetjük a helyi gazdák fennmaradását, miközben saját egészségünkre is vigyázunk. Ezek az élelmiszerek ugyanis nem terheltek mesterséges adalékokkal, amelyek károsítják a szervezetünket. Amíg azonban olcsóbban megvásároljuk az import termékeket, a magyar gazdáknak nincs lehetősége a túlélésre. Pedig az import termékek csak látszólag olcsóbbak: mivel jóval kevesebb vitamint és több toxikus anyagot tartalmaznak, tartós fogyasztásuk legyengíti a szervezetet – a gyógyszerek pedig mindig többe kerülnek, mintha helyes táplálkozással előztük volna meg a betegségeket. Támogatni kell azon termelési technikákat és módszereket is, amelyek biztosítják a fenntartható fejlődést: nem szennyezik, és nem aknázzák ki a földet. A genetikailag módosított élelmiszerek termelését, illetve a mérgező anyagokkal való trágyázást és permetezést meg kell szüntetni.

tamogataspolitikaMegélhetést kell biztosítani a gazdáknak

Ahhoz azonban, hogy friss, egészséges, helyi zöldséget, gyümölcsöt és húsokat vásárolhassunk, lehetőséget – és helyet – kell teremteni a gazdálkodóknak arra, hogy ezeket megtermelhessék.

Ha ismét a helyi gazdák rendelkezhetnének a falujukban található földterületek felett, ők sem süllyednének szegénységbe, hiszen mindig rendelkezésükre állna elegendő élelmiszer családjuk ellátásra, illetve a többletet értékesítve a többi szükségletük kielégítésére is lenne forrásuk.