Az egészségügyi problémák hátterében elsősorban a helytelen és hiányos táplálkozás áll. A külföldről, akár több ezer kilométerről hazánkba szállított zöldségek és gyümölcsök vitamin- és tápanyagtartalmuk nagy részét elveszítik, mire a boltok polcaira kerülnek.

elelmiszerA feldolgozott vagy készételek tele vannak mesterséges adalékanyagokkal; ízfokozókkal, állagjavítókkal, aromákkal, tartósítószerekkel, színanyagokkal, amelyekkel a szervezetünk nem tud mit kezdeni. Ha nagy mennyiséget fogyasztunk ezekből, azok a szervezetünkben felhalmozódva hosszú távon legyengítik azt, így sokkal könnyebben elkapunk különböző betegségeket. Azonban a fogyasztó szívesebben megvásárolja ezeket a termékeket, mert vonzóbb a csomagolásuk, szebb a színük, olcsóbbak vagy egyszerűbben elérhetők. Hiába egészségesebb a helyi gazdák almája, mint a külföldről importált, sokan az utóbbit veszik meg, mert szépen be van csomagolva, vagy kedvezőbb az ára.

A cél a helyi termékek és a bioélelmiszerek terjedése

Célunk, hogy a helyi termékek piacra jutásának és a bioélelmiszerek terjedésének hathatós segítésével javíthassuk a lakosság egészségét, és a környezeti terhelést is csökkenthessük. Hiszen az élelmiszerek szállítása során rengeteg káros, az üvegházhatást növelő gáz jut a levegőbe, amelyek a természetet és a lakosság egészségét is rombolják. A helyi élelmiszerek fogyasztásával tehát több előnyt is élvezhetnénk. Ehhez a fentieket tudatosítani kell a lakosságban, és lehetőséget teremteni a számukra, hogy egyre több helyen megvásárolhassák ezeket az egészséges termékeket.

Az egészséges táplálkozási irányok támogatására van szükség

bioAz egészséges, alternatív táplálkozási irányok széles körű kommunikációjára, támogatására van szükség, hogy segíthessük a szabad választást. Jelenleg a kevésbé egészséges élelmiszereket gyártó vállalatóriások kezében vagyunk: a reklámok és ezen termékek egyszerű elérhetősége eredményeképp túlzottan sokat vásárolunk ezekből. Alapvető változtatásokkal ezt fel lehetne számolni. Feladatunknak tartjuk a bizonyítottan egészségtelen élelmiszerek és adalékanyagok a kereskedelemből való fokozatos kivezetését, átmenetileg növekvő adótartalommal való terhelését, illetve a genetikailag módosított szervezetek alkalmazásának végleges tilalmát az élelmiszeriparban, beleértve az állati takarmányozást is.