egeszsegA lakosság egy része jelenleg nem fordít elegendő figyelmet egészségének megőrzésére. Úgy gondolja, hogy amíg nincs baj, minden mehet a maga útján. Pedig, ha helytelen vagy hiányos táplálkozást folytatunk, és nem mozgunk, szinte törvényszerű, hogy előbb-utóbb szembe kell néznünk valamilyen betegséggel.

Egy adott ország környezetvédelmi és zöld politikája szorosan összefügg az adott ország lakosságának egészségügyi állapotával, ezt már jelentős számú nemzetközi kimutatás is alátámasztja.

A károsanyag-kibocsátásnak, a környezetileg káros anyagok felhasználásnak, a szemetelésnek, a rossz minőségű élelmiszereknek kifejezetten köze van ahhoz, hogy jelenleg a magyar lakosság általános egészségi állapota meglehetősen rossz az európai átlaghoz képest is, és növekvő számban fordulnak elő daganatos, szív- és érrendszeri, illetve az idegrendszerrel kapcsolatos betegségek különböző formái.

kozlekedesVéleményünk szerint támogatni kell adó- és illetékkedvezménnyel, de akár a műszaki vizsga és javíttatás támogatásával (és az ilyen gépjárművek vásárlása kapcsán felvehető hitelek állami támogatásával) is, hogy magyar társadalomban a hibrid gépjárművek minél nagyobb arányban terjedjenek el, mivel jelenlegi elterjedtségük (az előnytelen adózási szabályok miatt is) minimális.

Ezáltal egyrészről elérnénk, hogy az ország jóval kisebb olajimportra szoruljon (a gépjárművek szénhidrogén-alapú üzemanyag-fogyasztásának csökkenése miatt), amely jelenleg a költségvetést – közvetetten az adózó állampolgárokat – terheli; másfelől jelentős mértékben csökkenne a általános károsanyag-kibocsátás szintje a településeken. Ezzel értelemszerűen csökkenne a lakosság által beszívott nehézfémek mennyisége, amelyek kifejezetten rákkeltő hatásúak, illetve véleményünk szerint csökkenne a lakosság allergiás megbetegedésre való hajlama is. Megjegyezzük egyébként, hogy a hibrid járművek tömeges használata a városokban a zajszennyezettséget is jelentősen csökkentené (az elektromos motorok alacsony zajszintje miatt), amely viszont az emberek általános lelkiállapotára lenne pozitív kihatással (mivel kimutatások alapján a folyamatos, erős, motorikus zaj – amely Budapesten is állandóan tapasztalható – kifejezetten stressznövelő tényező, ezáltal hozzájárul a városi lakosság lelkiállapotának romlásához, ezáltal pszichológai és idegrendszeri betegségek kialakulásához.

szemetelesA szemetelés kapcsán rögzíthető, hogy a veszélyes hulladékok (elemek, akkumulátorok, egyes műanyagok, lejárt gyógyszerek és egyéb vegyi anyagok) jelenlegi háztartási kezelése hazánkban sajnos alulszabályozott terület, és az általános lakossági hozzáállás sem megfelelő. Ennek okán a hulladékok a szabálytalan kezelés miatt sokszor a talajba, ivóvízbe kerülnek, így marási, mérgezéses, illetve daganatos megbetegedéseket okoznak.

Véleményünk szerint a hulladékok és a veszélyes hulladékok szelektív gyűjtését és külön elszállítását állami és önkormányzati támogatással kell elősegíteni, szervezni. Szükséges a magyar lakosság fokozatos elhízását megakadályozni, ami egyfelől a minőségi és bioélelmiszerek elterjedésével is részben elősegíthető. Úgy véljük, hogy a bioélelmiszerek adókedvezménnyel és egyéb módon történő állami támogatása nélkülözhetetlen.

A fenti lépések álláspontunk szerint jelentősen csökkentenék a daganatos, szív- és érrendszeri illetve idegrendszeri megbetegedések számát, ami viszont rendkívül előnyösen hatna az egészségügy költségeire, hiszen csökkennének az ezzel kapcsolatos kiadások, és egészségügyi fejlesztésekre, az egészségügyben dolgozók bérkompenzációjára lehetne fordítani az így nyert megtakarításokat.

A gyógyszeriparban hatalmas összegek mozognak, a hatalomnak általában nem érdeke, hogy a lakosság ne legyen beteg, ezért nem is fordítanak elegendő hangsúlyt a megelőzésre. A mesterséges adalékanyagokkal teli, hosszú távon egészségünket jelentősen károsító élelmiszerek (készételek, üdítők, rágcsálnivalók stb.) reklámjai elárasztják a médiát, így nem csoda, hogy a fogyasztó aztán ezeket keresi a boltban, nem pedig a helyi gazdák által termelt, permetezőszer-mentes, egészséges almát.

Mindenki a saját egészségéért felelős

Pedig tudatosítani kell az emberekben, hogy mindenki a saját egészségéért felelős. Ha felelőtlen életvezetése okán megbetegszik, azzal terheli közvetlen környezetét, valamint a köz pénzét is. Szemléletváltást kell szorgalmazni: elérni azt, hogy az emberek számára akkor is érték legyen az egészség, ha még nem betegedtek meg, és örömüket leljék abban, hogy tesznek érte: tudatosan keressék az egészséges élelmiszereket, és igényük legyen a mozgásra. Tudatosítani kell bennük, hogy anyagilag is sokkal jobban járnak, ha addig figyelnek oda az egészségünkre, amíg megtehetik; hiszen egy betegséget megelőzni mindig sokkal olcsóbb, mint kezelni.

Esélyt kell adni az alternatív gyógymódoknak

bioFontosnak tartjuk, hogy a betegségek kezelésénél ne csak a nyugati orvoslás eredményeit és a legújabb technológiai vívmányokat használjuk fel, de az ősi vagy épp újdonságnak számító alternatív, természetes gyógymódoknak (akupunktúra, masszázs, balneoterápia, gyógyteák stb.) is adjunk esélyt. A gyógyításban dolgozóknak több alázattal érdemes megismerkedniük ezekkel a holisztikus és alternatív gyógymódokkal. A gyógyszeripari lobbi technikáinak szigorúbb szabályozására, a gyógyszermarketing radikális visszafogására, és a csekély jövedelmet termelő, de hatékony gyógymódok hasonló súlyú megismertetése van szükség. Hosszabb távon szintén feladatunknak tartjuk a nem természetes hatóanyagú gyógyszerek, vegyi anyagok a hazai egészségügyből való fokozatos kivonását.

A beteggondozásban szerepet kell adni a családnak

Egy beteg felépülésének esélyeit a gyógyszerek mellett az is nagyban meghatározza, milyen környezetben kell átvészelnie ezt az időszakot. Az otthoni környezet, a család jelenléte erőt adhat neki, és gyorsíthatja gyógyulását. Ezért a Zöldek Pártja azt vallja, hogy a beteggondozásban nagyobb szerepet kell adni a családoknak, és felnőttként kezelve őket át kell adni nekik minden olyan információt, amely a beteg gyógyulását elősegítheti.