Farkas Bertalan a Zöldek Pártja képviselőjelöltje Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3. számú egyéni választókörzetében.

Farkas Bertalan, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós indul a 2014-es országgyűlési választásokon. A nyugállományú dandártábornok, vadászrepülő és kutatómérnök a Zöldek Pártja színeiben méretteti meg magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 3. számú választókerület egyéni jelöltjeként.

Életútja, pályafutása

Farkas Bertalan, ZöldekFarkas Bertalan – ismerőseinek Berci – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyulaházán született, és itt járt általános iskolába, majd Kisvárdán a Bessenyei György Gimnázium tanulója volt. Két évet a szolnoki Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán tanult, három évet Szovjetunióban a Krasznadarban szerzett főiskolai diplomát. Ezt követően első osztályú vadászrepülőként szolgált, majd az Interkozmosz programban – első magyarként – kijutott a világűrbe 1980-ban a Sojuz-36 űrhajó fedélzetén.

A Budapesti Műszaki Egyetemen mérnöki diplomát szerzett, és már egyetemi tanulmányai során a környezetvédelem vált szenvedélyévé. Az űrhajós, bár pályafutásával világhírre tett szert, sohasem szakadt el a Gyulaházától, Kisvárdától és a megyében élő emberektől. Munkásságával példát mutatott és mutat mindenkinek, tanúsítva ezzel, hogy egy kicsiny szabolcsi faluból indulva is jelentős, világhírű eredményeket érhet el az, akiben van elegendő tehetség és kitartás.

Kitüntetései

BerciFarkas Bertalan élete és munkássága során számtalan magyar és nemzetközi kitüntetésben részesült, többek között megkapta a Magyar Népköztársaság Hőse, Magyar Népköztársaság Kutató Űrhajósa címet, (az Orosz Föderáció jogelődje a Szovjetunió kitüntetési közül) a Szovjetunió Hőse kitüntetést és a Lenin-rendet. Tulajdonosa az Ukrajna Aranycsillaga kitüntetésnek, amely a legmagasabb külföldieknek adható ukrán érdemrend. 2011-ben megkapta a békés célú nemzetközi űregyüttműködésben kifejtetett tevékenységért az Orosz Föderáció külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetését. A fentieken túl, Farkas Bertalan a Nemzetközi Űrhajós Szövetség – a világ összes űrhajósát tömörítő nemzetközi szervezet – alapító tagja, 9 éven keresztül pedig elnökségi tagja volt. Farkas Bertalan ezen kívül a Világűr a Föld Jövőjéért (Space for Earth) Alapítvány alapítója.

Zöld törekvések

Farkas Bertalan munkájával támogatni kívánja a Zöldek Pártja környezetvédelmi törekvéseit, hogy a 2014-es választásokon – a rendszerváltás óta először – a zöld gondolkodásmód országgyűlési képviselethez juthasson, és hogy valódi változásokat érhessenek el végre a természet megóvása és a fenntartható gazdasági fejlődés területén.

Kapcsolódó hírek

2014. február 28. – Farkas Bertalan hivatalos képviselőjelölt!
2014. február 20. – Farkas Bertalan a Zöldek Pártját választotta
2014. február 19. – Farkas Bertalan a Zöldek Pártja képviselőjelöltje

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3. OEVK területi hatálya

Székhelye: Kisvárda

Területe:

1. Ajak

2. Anarcs

3. Berkesz

4. Beszterec

5. Demecser

6. Dombrád

7. Döge

8. Fényeslitke

9. Gégény

10. Gemzse

11. Gyulaháza

12. Jéke

13. Kék

14. Kékcse

15. Kemecse

16. Kisvárda

17. Komoró

18. Lövőpetri

19. Mezőladány

20. Nagyhalász

21. Napkor

22. Nyírbogdány

23. Nyíribrony

24. Nyírlövő

25. Nyírpazony

26. Nyírtass

27. Nyírtét

28. Nyírtura

29. Pap

30. Pátroha

31. Ramocsaháza

32. Rétközberencs

33. Sényő

34. Szabolcsbáka

35. Szabolcsveresmart

36. Székely

37. Tiszakanyár

38. Tiszarád

39. Tiszatelek

40. Tornyospálca

41. Újdombrád

42. Újkenéz

43. Vasmegyer

Vissza az egyéni képviselőjelöltek listájához »