A zöld gondolkodás legfontosabb alapvetése, hogy az ember nem szakítható ki természetes közegéből, hiszen létezésének minden mozzanata része bolygónk körforgásának. Ennek megfelelően a Zöldek Pártja gondolkodásának alapja, hogy a környezeti problémák megoldásának, a fenntarthatóságnak egyetlen útja van: új struktúrák kialakítása mind a társadalomban, mind a gazdaságban.

A napjainkban élő és működő struktúrák hibás működése nem küszöbölhető ki újabb technokrata megoldásokkal, hiszen ezek hosszú távon szinte mindig újabb problémákhoz vezetnek. A Zöldek Pártja célja az, hogy a mindennapi élet köré olyan új szabályrendszert alapítson ki, melyhez alkalmazkodik a társadalom, így lépve a fenntartható fejlődés útjára.

A környezetvédelem új útjain

A Zöldek Pártja programja egyértelműen szembehelyezkedik a hagyományos környezetvédelem irányaival, hiszen napjainkban a környezetvédelem elsősorban üzlet, a gazdaságpolitika egyik ígéretes, jól jövedelmező ágazata. Ezzel szemben a modern környezetvédelem célja nem az, hogy a gazdaság egyik ágazatává váljon, hanem hogy a gazdaságot irányító új cél legyen, mely ezáltal segíti a problémák elkerülését.

A helyes út alapja egy megváltozott szabályrendszer, mely által új struktúrák alakulnak ki az élet minden területén, így válhat a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem a gazdaság egyetlen szegmense helyett a működés legfőbb céljává.

Fenntartható rendszerszemlélet az átláthatóság jegyében

Napjaink struktúrájának alapja az, ahogyan a rendszer egyes elemei egymásra épülnek és fejlődnek, miközben folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással. Ebből erednek a környezetszennyezés napjainkban egyre inkább érzékelhető hatásai is: életünk minden területén egy adott rendszerhez vagyunk szokva, ehhez a szerkezethez igazítjuk mindennapjainkat. Olyan szerkezethez, amely, legyen szó közlekedésről, energiatermelésről vagy kereskedelemről, az alapvető szabályok megváltoztatása által könnyedén módosítható.

A Zöldek Pártja célja nem csak egy fenntartható, de egyben egy átlátható rendszer kiépítése is, ahol a legfelsőbb hatalom tényleges célja a választópolgárok, azaz a többség érdekeinek védelme és szolgálata.

Szólj hozzá!