Napjainkban és a közelmúltban is rendszeresen hallhatjuk és olvashatjuk – politikai oldaltól és párttól függetlenül -, hogy a jelenlegi parlamenti pártok bizonyos politikusai olyan erkölcsi, jogi, vagyoni szituációba keveredtek, amelyek gyakorlatilag méltatlanná tették őket hivatásuk ellátására.

Az országgyűlési képviselőség ugyanis hivatás, nem foglakozás. Azt főszabály szerint nem megélhetési célból, hanem közszolgálati elhivatottságból kell vállalni és ellátni, ezért bármifajta erkölcsileg elfogadhatatlan viselkedés összeférhetetlen a képviselői jogkör ellátásával.

Jelenleg a képviselők nem visszahívhatók, gyakorlatilag mandátumuk ideje alatt szinte nem is lehet őket megfosztani képviselői jogállásuktól és az ezzel kiváltságaiktól.

A Zöldek Pártja elfogadhatatlannak tartja, hogy míg bármely más munka és foglalkozás esetén szigorú felelősségvonással és a munkahely elvesztésével járhat az erkölcsileg elfogadhatatlan és jogszabálysértő magatartás, addig az egyik társadalmilag leglényegesebb hivatásnál ez nincs így.

Amennyiben a választók megtisztelnek minket bizalmukkal és országgyűlés képviselettel ruházzák fel pártunkat, úgy ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy jogszabály módosítás keretében a parlamenti képviselők visszahívhatósága legyen megoldott.

A visszahívási eljárás lefolytatását úgy javasoljuk megoldani, hogy egy adott választási körzetben az ott lakó választópolgárok meghatározott, alacsony százalékának kezdeményezése esetén az adott választási körzetre vonatkozóan úgynevezett „visszahívási választás” kerüljön kiírásra, amely esetén a választópolgárok – az ezen a választáson induló képviselőjelöltek közül – dönthetnek arról, hogy a korábbi képviselőnek adnak továbbra is bizalmat, vagy új képviselőt választanak a képviselői mandátum hátralevő idejére.

Álláspontunk szerint ezzel teljesülne a képviselők visszahívhatóságának igénye, amellyel együtt viszont az új képviselő megválasztása is azonnal megtörténne, így nem maradhatna átmenetileg sem képviselő nélkül az adott választási körzet.

Kérjük, hogy amennyiben egyetért javaslatainkkal április 6-án tiszteljen meg minket szavazatával, hogy a jelenlegi parlamenti pártoktól eltérő módon, végre őszintén és a közszolgálatot középpontba állítva képviselhessük a választópolgárok és hazánk érdekeit!

Szólj hozzá!