A gazdaság jelenlegi szerkezetét alapjaiban kell megváltoztatni ahhoz, hogy valódi értékteremtés valósulhasson meg. Úgy látjuk, hogy a hazai gazdaságot az elmúlt évtizedekben sajnos a nemzeti értékek kiárusítása, a vagyon felélése és a természet kizsákmányolása jellemezte. Ezt minél előbb fel kell számolni, hogy a folyamat visszafordítható lehessen.

Olyan gazdaságra van szükség, amely a természeti kincsekre, az összefogásra, a szakértelemre és a munkaszeretetre épít. A vállalatóriások a termelési folyamatok során nem rendelhetik alá a fogyasztók egészségét és a természet épségét a profitnak: profitorientált gazdaság helyett értékteremtésre van szükség.

A mértéktelen fogyasztásra való buzdítás helyett a környezet megóvásának igényét kell megteremteni az emberekben, hogy ezt saját személyes feladatuknak érezzék, és ők is tegyenek érte. A gazdaságnak a valós társadalmi szükségleteket kell kielégítenie, nem pedig a minél nagyobb bevételre törekednie, illetve ezt a kettőt összhangba kell hozni. Szerintünk a gazdaságban a teljesítmény elvét kell érvényesíteni; elérni, hogy csak azok részesedhessenek a társadalmi össztermékből, akik a társadalom számára hasznos teljesítményt végeznek. A valódi értéket nem termelő, kárt okozó ipari, gazdasági ágazatokat fokozatosan ki kell iktatni, a szükséges ágazatokat, például az egészség- vagy környezetvédelmet pedig nyereségessé kell tenni a piaci értékrend új, természetes alapokra történő helyezésével.

Szólj hozzá!