Kedves Barátaim!

A választás után minden párt értékeli az eredményét és ezen keresztül az elmúlt hónapok kampányát. A győztes örül, a vesztesek szomorkodnak vagy keserűen további, megalkuvást nem ismerő harcra buzdítják híveiket. De vajon hogyan értékeljünk mi, zöldek?

A számok nem hazudnak, induljunk ki tehát az eredményekből. Erőt meríthetünk az adatokból, amelyeket látunk: a Zöldek Pártja egyéniben és listán csaknem 27 000 szavazatot kapott. Aki próbált már bármilyen ügyben támogatókat keresni, az tudja, hogy milyen nehéz akár csak néhány száz embert rávenni valamilyen ügynek a támogatására. Hát még 27 000 embert!

Köszönjük mindenkinek, aki ránk szavazott – ezzel megerősítettek minket, és bizonyították, hogy a Zöldek Pártja valós társadalmi igényekre reflektál.

A Zöldek Pártja nyolcadik lett a pártok között, és ezt nyugodtan nevezhetjük kiemelkedően jó eredménynek. Az előttünk és a mögöttünk levő pártok (a Munkáspárt kivételével) sokkal több egyéni indulóval szálltak versenybe. A Zöldek Pártja apró pártként beékelődött a nagyok közé, akiknek több képviselőjelöltje, pénze és aktivistája volt. De nem volt több lelkesedése, önbizalma, hite – és, ami a legfontosabb, nem volt több támogatója sem!

Ha eddig csupán hinni akartuk, hogy a zöld programnak van létjogosultsága, akkor most már biztosan tudjuk ezt. Ezt bizonyítja mintegy 27 000 szavazatunk. És megerősíti elköteleződésünket a magát zöldnek mondó LMP tegnap esti megnyilatkozása is: a zöld gondolat helyett immár kormányprogrammal készülnek a következő választásra. Azonban egy hiteles zöld párt nem lehet kormányzó erő. Ha a zöld gondolat fontos gondolat, akkor kellenek olyan mozgalmak és kell egy olyan párt, amely ezt kompromisszumok nélkül képviseli. Magyarországon (és talán mindenütt a világban) csak néppártként lehet választást nyerni – de egy néppárt sosem szerveződhet elvi alapokon. Azonban mi nem fogjuk feladni elveinket. 2006 óta azonos elvek mentén politizálunk.

Az üzenetünk egyre több emberhez jut el. A költő szavával élve: feljövőben vagyunk, mint a borban a gyöngy. A következő négy évben még többet fogunk dolgozni, még többet fogunk hallatni magunkról, és 2018-ban csak az lehet a célunk, hogy egyetlen hiteles zöld pártként bekerüljünk a parlamentbe, és képviseljük a jövő egyetlen sikeres ideológiáját: a zöld ideológiát.

Ács László, elnök

Szólj hozzá!