A Zöldek Pártja számára – természetesen – központi kérdés a környezetvédelem. Ahhoz azonban, hogy a környezetvédelem elterjesztésével egy jobb, élhetőbb világot teremtsünk magunk köré, olyan intézkedések szükségesek, melyek a környezettudatos életmódot támogatják.

Már most is sokan környezettudatosan élnek, és odafigyelnek az energiafogyasztásukra, azonban ez még kevés. Ha gyökeres változást szeretnénk, a környezetszennyező iparágak támogatását föl kell számolni, hiszen enélkül nem lehet valódi sikereket elérni a környezetvédelemben.

A párt célul tűzte ki, hogy a földtulajdon fokozatosan visszakerülhessen a helyi közösségek kezébe, és így a föld elsősorban az ő megélhetésüket szolgálhassa. Fontos, hogy a gazdálkodás során őrizzék meg a természeti erőforrásokat, a talaj termőképességét. Ezzel függ össze az a törekvés, hogy a magyar falu újra a város éléskamrájává válhasson. Ez azonban nem megy szemléletváltás nélkül, kell, hogy a lakosság igényelje a valóban egészséges élelmiszereket, emellett meg kell adni a lehetőséget a gazdáknak a versenyképességre.

A Zöldek Pártja programjában a természetvédelem hangsúlyosabb szerepet kap, a mostani rendszerrel szemben önálló minisztérium foglalkozna ezzel a kérdéssel és külön támogatást is szánnának rá. Fontosak a társadalmi kérdések is, így a szegénység kérdése, melyet nem segélyekkel kell fölszámolni, hanem azzal, hogy a jövedelemszerzés lehetőségét kiterjesztik, támogatják az öngondoskodást és megszüntetik a szegénységet okozó mechanizmusokat.

Szólj hozzá!