A valódi, élhető demokrácia egyik alapfeltétele, hogy a lakosságot is bevonják a kormányzásba, és az állampolgárok is részt vehessenek az életüket befolyásoló döntések meghozatalában. Erre nyújtana lehetőséget, ha népszavazásra bocsátanák a legfontosabb kérdéseket, illetve, ha bevezetnék a közvetlen államfőválasztást.

Csehországban tavaly vezették be ezt a formát: az állam az Európai Unió 20 köztársaságából a 13. ország, ahol az állampolgárok maguk választhatják meg elnöküket. Egy prágai közvélemény-kutatás szerint a csehek 83 százaléka elégedett az új rendszerrel. Magyarországon utoljára 1990-ben történt kísérlet a közvetlen elnökválasztás visszaállítására: országos aláírásgyűjtés indult a népszavazás kiírásáért. A 173 ezer támogatói aláírást tartalmazó lista benyújtása után kiírták a népszavazást, azonban hiába voksolt a szavazók 86 százaléka a közvetlen elnökválasztás mellett, mivel mindössze a jogosultak 14 százaléka adta le szavazatát, a referendum érvénytelen volt. Ezt követően több népszavazási kezdeményezés is indult a közvetlen elnökválasztás bevezetéséért, ezek sorsát azonban aláásta az Alkotmánybíróság 1993-ban megfogalmazott állásfoglalása, miszerint az alkotmány módosítására irányuló kérdésben népszavazásnak nincs helye.

Pedig a közvetlen államfőválasztás bevezetésével a lakosság érezhetné, hogy valóban bevonják a kormányzásba, és megkérdezik a véleményét a legfontosabb döntések meghozatalában, köztük abban, ki képviselje hazájukat; és így lehetőségük lenne egy független, a pártpolitikában részt nem vevő államfő megválasztására.

A Zöldek Pártja célja, hogy hazánkban népszavazás útján a lakosság választhassa meg a köztársasági elnököt.

Szólj hozzá!