A hagyományos élelmiszerboltokban és hipermarketekben kapható zöldségek, gyümölcsök, hús, tojás és tejtermékek nagy részét nagyüzemi körülmények között termelték: műtrágyázott földben termettek, permetezettek, vegyszerekkel kezeltek, genetikailag módosítottak…

A házi tojáshoz és tejhez képest a nagyüzemi szinte íztelen, és a hasznos tápanyagok egy része is hiányzik belőle. A húskészítmények pedig tele vannak mesterséges adalékanyagokkal, ízfokozókkal, színezőanyagokkal, tartósítószerekkel. Mivel a vásárlónak alig van választása, hiszen szinte csak hasonló termékeket talál a polcokon, így egyrészt hiába szeretne, ezek fogyasztásával nem tud egészségesen étkezni.

Másrészt pedig az ezen élelmiszerek megtermeléséhez szükséges mezőgazdasági technológiák sem kímélik a környezetet: vegyszerekkel szennyezik, és teljesen kiaknázzák a termőföldet.

A Zöldek Pártja célja, hogy minél hamarabb megállítsa ezt a folyamatot. Mint ahogy a közélet és a gazdaságpolitika területén, a mezőgazdaságban is alapvető szerkezeti változásokra van szükség. Lehetővé kell tenni a fogyasztók számára, hogy környezetkímélő, vegyszermentes technológiákkal termesztett termékek széles kínálatából választhassanak. Bár ezek az élelmiszerek magas munkaerőigényük miatt viszonylag magas áron kínálhatók, keresettek a világpiacon, hiszen szerencsére egyre többen gondolják úgy, hogy inkább egészségük megőrzésére költenek, mint hogy később drága gyógyszereket vásároljanak. A környezetkímélő mezőgazdasági technológiák elterjesztésével a fogyasztó valóban egészséges élelmiszerekhez jutna, úgy, hogy közben a természet megóvását is támogatja.

VÉLEMÉNYEK - egy hozzászólás
  1. Nagygyörgy Gábor

    2014. március 16.   14:54

    Nem vagyok optimista. A nagyüzemi “vegyipari” élelmiszer termelés mellett a kisüzemek is igyekeznek lehető legalacsonyabb biológiai veszteséggel, illetve legnagyobb nyereséggel előállítani a növényi és állati termékeket. Ezért ők is erősen tudják vegyszerezni a termékeiket. Én a piacon mindig kistermelőtől, őstermelőtől vásárolok, de fordult már elő nemegyszer, hogy a zöldpaprika, krumpli, stb. ehetetlen volt a permetezőanyag íze miatt. És akkor nem beszéltem az észlelési szint alatt, de az egészségügyi határ feletti vegyszerezettségről. A Zöld Párt egyik nagyon fontos dolga lenne a kistermelők szakértelmének fokozása mindenféle falusi oktatások szervezésével. Sőt az önellátó falusi kiskert tulajdonosokat is érdemes lenne szervezni és tanítani a jó minőségű önellátásra, a korszerű külföldi példák terjesztésével is. Persze nem Kishantos féle akciókra gondolok.

    Válasz

Szólj hozzá!