Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós indul a 2014-es országgyűlési választásokon. A nyugalmazott dandártábornok, vadászrepülő és kutatómérnök a Zöldek Pártja színeiben méreti meg magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 3. számú választókerület egyéni jelöltjeként.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyulaházán született első és egyetlen magyar űrhajóst, űrkutatót a Zöldek Pártja kérte fel, hogy a 3. számú választókerületben egyéni jelöltként induljon a 2014. április 6-i országgyűlési választásokon környezeti értékeink megóvása és a fenntartható fejlődés képviseletében. Az űrhajós, bár pályafutásával világhírre tett szert, nem szakadt el a kis faluban élő emberektől. Munkásságával példát mutathat mindenkinek arról tanúskodva, hogy egy kis szabolcsi faluból indulva is jelentős eredményeket érhet el az, akiben van elegendő tehetség és kitartás.

Farkas Bertalan jóvoltából a magyarok 7. nemzetként járhattak az űrben

Farkas Bertalan az Űrhajósok Nemzetközi Szövetsége és a Space for Earth Alapítvány egyik alapítója, az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának tagja; az Interkozmosz program keretében lett űrhajós. 1972-től 1978-ig a magyar légierő tisztje volt, 1976-tól első osztályú vadászrepülőként szolgált. 1977-ben választották ki űrhajósjelöltnek, majd a Gagarin Űrhajóskiképző Központban készült a feladatra 1978 és 1980 között. 1980-ban indult el a világűrbe a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén.

Az űrhajós jelenleg az Egyesült Államokban tart előadásokat

Feladatai sikeres elvégzése után számos hazai és nemzetközi kitüntetésben részesült, Gyulaháza díszpolgárává választotta, később pedig a Társadalmi Elismerés és Nagyság Érdemrenddel, illetve Prima Primissima-díjjal jutalmazták. Farkas Bertalan a mai napig jelentős szerepet vállal az űrkutatás hazai és nemzetközi fórumokon történő népszerűsítésében. Az űrhajós jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodik: a határon túli magyarok felkérésére tart előadásokat.

A Zöldek Pártja a fenntartható fejlődésért kampányol

A 2014-es választásokon célunk, hogy valódi változásokat érhessünk el a természet megóvása és a fenntartható gazdasági fejlődés területén.

VÉLEMÉNYEK - 2 hozzászólás
 1. Ágnes Horváth

  2014. március 21.   12:36

  nagyon drukkolok Farkas Bertalan Úrnak, ő nem emlékszik rám de én gyerekkoromban találkoztam vele. Kaposvári Berzsenyi Dániel Általános Iskolában.

  Válasz

 2. bela löffler

  2014. október 22.   12:36

  Kedves Farkas ur !
  Nagyon szeretnék kapni öntöl egy dedikålt fényképet ha van lehetösége küldje ezt a követ kezö cimre:
  Béla Löffler
  Visbyvägen 28
  S-62254 Romakloster
  Sverige
  Kedvességet elöre is köszönöm Tisztelettel üdvözlöm Béla L.

  Válasz

Szólj hozzá!