1979. március 28-án, hét évvel Csernobil tragédiája előtt történt a legsúlyosabb amerikai atomipari baleset a Three Mile Island atomerőműben. Az atomerőmű Pennsylvania állam fővárosa, Harrisburg közelében épült.

1979. március 28-án hajnalban karbantartási munkálatok folytak az egyik blokkban, a hűtő tápvíztartályaiból a lerakódott szennyeződést igyekeztek eltakarítani. A baleset utólagos vizsgálata során kiderült, hogy ezen a rendszeren a mérnökök korábban változtattak, amit a tervdokumentáción nem tüntettek fel, így olyan csőbe is víz került, amely ezáltal elzárta a gőzfejlesztő tápvízrendszerének egy szelepét.

Az emberi és tervezési hiba egyaránt közrejátszott abban, hogy a reaktor egyik hűtőburkában a hőelvezetés leállt, ezért a reaktorban megemelkedett a hőmérséklet. Ennek levezetésére megnyílt egy biztonsági szelep, azonban az a túlnyomás elvezetését követően sem csukódott vissza. A meghibásodásokat a vezérlőterem rendszere nem jelezte. A nyitva maradt szelepen keresztül a generátorba jutott a hűtővíz, így a reaktormag túlhevült, a vezérlőteremben azonban egyetlen műszer sem jelezte a hűtővíz alacsony szintjét.

Az irányítók tévesen azt hitték, hogy a reaktornak a fűtőanyagot tartalmazó szívében elegendő a hűtővíz, ezért további intézkedéseket tettek a túlmelegedés ellen, ezáltal a hűtővíz szintje még tovább csökkent. A fűtőanyag hőmérséklete ekkorra már annyira magas volt, hogy eltörtek a fűtőelemeket tartalmazó csövek és a nukleáris pasztillák megolvadtak.

Szerencsére az erőmű mérnökeinek az utolsó pillanatban sikerült csökkenteniük a hőmérsékletet. Az üzemzavar során a reaktormag fele megolvadt. Valóságos csoda, hogy nem következett be az atomerőmű falának megrepedése és a környezetbe nem került nagy mennyiségű radioaktív szennyeződés. Március 30-án a biztonság kedvéért egy 150 tonna ólomból álló szarkofágot emeltek a lassan hűlő sérült blokk fölé.

A válságos helyzetnek halálos áldozata ugyan nem volt, és a környezetbe sem jutott ki jelentős mennyiségű radioaktív szennyeződés, ugyanakkor a baleset – Csernobil előtt 7 évvel – már felhívta a világ figyelmét az atomerőművek veszélyeire.

Az azóta bekövetkezett balesetek, katasztrófák egyértelműen bebizonyították, hogy bármennyire szeretné is az ember, a nukleáris energiát sohasem fogja tudni teljes biztonsággal és teljes egészében uralni…

Szólj hozzá!