Ha az állampolgárok úgy érzik, mindig a fejük felett döntenek, nem vonják be őket semmibe, és sosem kérdezik meg a véleményüket arról, hogyan szeretnének élni; gyakran elégedetlenkedni fognak – akár még akkor is, ha maga az intézkedés egyébként előnyös.

Jelentéktelennek, értéktelennek érezzük magunkat, ha olybá tűnik, hogy nincs beleszólásunk semmibe; ha úgy alakítják ki azt a világot, amelyben nekünk kell élnünk, hogy nem vonnak be a szabályok meghozatalába. Ha viszont kíváncsiak a véleményünkre, és részt vehetünk a feltételek kialakításában, akár még egy rövid távon kellemetlen intézkedést is jobban viselünk, hiszen mi magunk döntöttünk mellette.

A Zöldek Pártja hitvallása, hogy az állampolgárokat közvetlenül be kell vonni a kormányzásba.

Biztosítani, hogy a lakosság érvényesíthesse akaratát a kormányzati és önkormányzati döntések meghozatalában. Referendumokkal való kormányzásra van szükség, és vissza kell állítani a helyi és az országos népszavazás intézményének jogerejét és becsületét.

Fontos, hogy az állampolgárok betekinthessenek a meghozott intézkedések hátterébe, illetve megfelelő mennyiségű és mélységű információt kaphassanak azokról; csak így érhető el valódi demokrácia; tehát a kormányzati és a közigazgatási döntések háttéranyagait nem szabad titkosítani.

Nyílt, összpárti kormányzásra van szükség, illetve arra, hogy a pártok a különböző döntések előkészítésének nyílt műhelyei legyenek, azaz a lakosság betekintést nyerhessen a saját hazája és élete szabályozására irányuló folyamatokba.

Szólj hozzá!