Átadták a Zöld Sziget elnevezésű környezetvédelmi beruházást a Dunán szerdán Budapesten; az úszómű a fővárosba érkező hajókat szolgálja ki, egyebek mellett összegyűjti a hajókon keletkező, a környezetre ártalmas anyagokat.

Hoffmann Pál, a Tanker Port Környezettechnológiai és Innovációs Kft. ügyvezető igazgatója a létesítmény átadásán elmondta: a projekt 2009-ben indult, és mintegy 2 millió euróból – 600 millió forintból – valósították meg, kockázati tőkefinanszírozással, jelenti az MTI.

Az úszómű – amelyet a fővárosi Duna-szakaszon, a Műegyetem előtt kötöttek ki – elsődleges funkciója, hogy a Budapestre érkező hajókat kiszolgálja. Így azok megszabadulhatnak a rajtuk felgyülemlett hulladéktól – például a fáradt olajtól, az olajos fenékvíztől, a konyhai hulladéktól -, de vételezhetnek üzemanyagot és ivóvízet is. Ez a komplex integrált szolgáltatás Budapesten vehető igénybe először ez év áprilisától Európában – közölte az ügyvezető igazgató.

Záray Gyula professzor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezettudományi Kutatóközpontjának igazgatója az MTI-nek elmondta: a projekt megvalósítása környezetvédelmi szempontból igen jelentős, mert csökkenthető általa a Duna környezeti terhelése, szennyezése.

Szentes Tamás, a főváros főpolgármester-helyettese arról beszélt, hogy a Zöld Sziget projektet megvalósító startup vállalkozásnak azért ítélték oda a Budapest Brand díjat, mert egy olyan gondra kínál megoldást, amelyet a főváros még nem tudott adekvát módon kezelni.

Szólj hozzá!