A környezetvédelem fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, azonban ma már szerencsére a legtöbb ember tisztában is van vele, hogy miért fontos, hogy óvjuk a körülöttünk lévő világot. Ennek ellenére a környezetvédelem megvalósítás szempontjából még mindig gyerekcipőben jár a Földön szinte mindenütt, így sajnos Magyarországon is. Természetesen a környezettudatosság elérését célul kitűző szervezetek és mozgalmak nagyon sokat tesznek azért, hogy tudatosítsák az emberekben ennek fontosságát, munkájuknak köszönhetően pedig, ha lassan is, de javul a helyzet.

Magyarországon az egyik legnagyobb probléma a közlekedéssel kapcsolatos. Sok ember a kényelmi szempontokat szem előtt tartva autóval jár munkába, vagy éppen az egyéb mindennapi ügyeit intézni. Ez a járművek által kibocsátott káros anyagok miatt rendkívül káros hatással van a környezetre, mégis sokan döntenek az autó mellett. Ahhoz, hogy ez változzon elsősorban a tömegközlekedés kényelmesebbé, de főleg olcsóbbá tétele lenne szükséges, hogy jobban megérje ezt igénybe venni. Megfelelő minőségű és mennyiségű kerékpárút kiépítésével valószínűleg a biciklit is többen választanák.

Szintén komoly gond hazánkban az, hogy az emberek nagyon pazarlóak az energiafelhasználást illetően. Rengeteget égetjük fölöslegesen a villanyt, és az is sok energiát emészt fel, hogy nem húzzuk ki a konnektorból az elektromos eszközöket, háztartási gépeket, ha nem használjuk őket. Pedig ha ezt megtennénk, azzal nem csak a környezetet kímélnénk, hanem pénzt is spórolhatnánk. Ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon, az emberek attitűdjén kell elsősorban változtatni, meg kell érteniük, hogy az energiahatékonyság nem jár együtt a kényelem feladásával.

Szólj hozzá!