Napenergia, földenergia kiemelt támogatása a zöld gazdasági modellben

A zöld gazdasági modell alapja az energiahatékonyságban rejlő lehetőségek minél nagyobb mértékű kiaknázása. Ennek a lényege, és vele összhangban a Zöldek Pártja célja az, hogy a magyarországi energiaellátásból fokozatosan kivezetésre kerüljön az atomenergia, helyét pedig a megújuló energiaforrások vegyék át.

A nap- és földenergia felhasználása

A Nap energiája hő és fény formájában érkezik bolygónkra, ami a mai fejlett technológiáknak köszönhetően két módon is energiává alakítható, így számos területen hasznosítható. A naperőművek a Nap energiáját elektromos árammá alakítják aktív vagy passzív módon. Ennek köszönhetően manapság egyre elterjedtebb a Nap energiájának felhasználása, már akár magánházak esetében is.

A földenergiát nevezzük más néven geotermikus energiának is, ami nem más, mint a föld belsejében termelődő és meghatározott rétegekig feljutó, végezetül az ott található pórusvízben eltárolódó termikus energiamennyiség. Hazánk geológiai adottságainak köszönhetően termikus világhatalomnak tekinthető, ami azért is kifejezetten előnyös, mert ez a megújuló energiaforrás az egyik legolcsóbb és leginkább gazdaságos. Ezen felül a geotermikus energia alkalmazását célzó fűtési célú beruházások a megfelelő adottságok esetén akár öt esztendő alatt megtérülhetnek.

A zöld gazdasági modell támogatása

A Zöldek Pártjának elsődleges gazdasági célja a Magyarországon elérhető megújuló energiák alkalmazása. Ez azt is jelenti, hogy hosszú távú gazdasági cél az atomenergia teljes kivezetése, amivel Paks II. megépítése teljes mértékben ellentétes lenne. Az energiapolitika területén már régen megszületett a felismerés, hogy nem a termelési oldal bővítése, hanem a fogyasztói igények ésszerű csökkentése a cél.

Ennek fényében a Zöldek Pártjának célja, hogy hazánkban kialakítson egy alacsony energiaigényű, azonban mégis versenyképes gazdaságot. Ide tartozik a megújuló energiaforrások mellett továbbá a passzív házak tervezésére is kiterjedő, környezetbarát építészet. Emellett hatékony lépés lehet még a fosszilis erőforráskvóták bevezetése, ami lehetővé teszi, hogy hazánk hosszú távon is versenyképes maradjon.

Szólj hozzá!