A Zöldek Pártja célja, hogy a társadalom felismerje, miért is kell összhangban élnie a természettel, így már saját érdekében álljon tenni érte: törekvésünkkel csak így érhetünk el valódi sikereket.

Ahhoz, hogy a természet megóvására irányuló törekvések valóban sikeresek lehessenek, ki kell alakítani az erre való igényt a társadalomban; alapvetővé, „divatossá” kell tenni a környezetvédelmet.

Sajnos a jelenlegi gazdasági és társadalmi szerkezet nem támogatja ezt a törekvést: a termelés és a marketing mértéktelen fogyasztásra biztat: azt sugallják, hogy csak akkor lehetünk boldogak és elégedettek, illetve úgy fejezhetjük ki gazdagságukat és sikerességünket, ha minél több használati tárggyal rendelkezünk, élvezeti cikket és nem az alapélelmiszereket közé tartozó ételt vásárolunk. A megnövekedett mértékű termelés következményeképp jelentős mennyiségű káros hatású gáz kerül a levegőbe, az elhasznált fogyasztási cikkek után pedig rengeteg hulladék keletkezik.

Mindez megszüntetéséhez nem elég, ha tűzoltás jellegű intézkedéseket alkalmazunk. Dicséretes, ha valaki takarékoskodik az energiával, és szelektíven gyűjti a hulladékot; hosszú távon a fő cél azonban az, hogy kevesebb vagy akár nullenergiás házak épülhessenek, illetve a gyártás során kevesebb hulladék keletkezzen. Mindehhez fel kell hívni a figyelmet, és ki kell alakítani az igényt a természetes értékrend szerinti életre a társadalom egészében, valamint meghonosítani és megfelelően képviselni azt, hogy a hatás hosszú távú lehessen.

Szólj hozzá!