Minden ország számára kiemelten fontos feladat, hogy nagykorú, munkaképes lakossága számára megfelelő mennyiségű munkahelyet teremtsen. A társadalmi fenntarthatóság szempontjából a munkahelyek teremtését és megőrzését tekinthetjük a legalapvetőbb feltételnek. A munkaerőpiacon való elhelyezkedés ugyanis biztosítja a megélhetést, ezáltal az ország lakosságának minden tagja a társadalom hasznos és értékes alkotóelemévé válhat.

A munkahelyek ugyanis garantálják a jövedelmet, a biztos jövedelem pedig az olyan mikrogazdasági szerveződések alapja, mint a család, mely fenntartható társadalom építőeleme. Amennyiben biztosított a munkahelyek megfelelő száma, azaz alacsony a munkanélküliségi ráta, az kiemelkedően jó hatással van a társadalmi újratermelődésre. A családok biztonságban érzik magukat, az anyagi és gazdasági stabilitás pedig az elmúlt évek statisztikái alapján megnövekedett születésszámot eredményez, ami megakadályozza a társadalmak elöregedését.

A társadalom elöregedésének azt a jelenséget nevezzük, ami jelenleg is zajlik hazánkban: az társadalom idősebb rétegeinek nagy létszámát a születések száma nem ellensúlyozza, így a munkaképes csoportok idővel képtelenek lesznek eltartani a nyugdíjazott réteget. Ennek köszönhetően kitolódik a nyugdíjkorhatár, csökken a gyermekek száma, a társadalom instabillá válik.

Ennek fényében megállapíthatjuk, hogy a társadalom alapkövét a munkaképes lakosság alkotja, azonban a munkaképes lakosság folyamatos újratermelődéséhez a hazai munkahelyek megteremtése és megőrzése az első lépés.

Szólj hozzá!