Egy politikai pártnak átfogó programot kell kialakítania arra vonatkozóan, hogy miket szeretne megvalósítani, ennek pedig természetesen fontos része a mezőgazdaság és a vidék is. Mindenki másképp képzeli el ezen területek rendbetételét, azonban a Zöldek Pártja egy olyan irányelvet képvisel, melynek értelmében a települések határaiban lévő földek elsősorban arra valók, hogy az adott településeken élő emberek megélhetését biztosíthassák. Ennek értelmében ezeknek a földeknek a tulajdona a helyi közösségek kezébe kell, hogy kerüljön újból, vagyis az lenne a cél, hogy a közösségek visszakapják ezeket a földeket.

A települések határában fekvő földeknek fontos szerephez kell jutniuk a helyi emberek ellátásában, mindezek mellett törekedni kell arra, hogy az ezeken való gazdálkodás során megőrizzük a földek természeti erőforrásait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fenn kell tartani a talaj termőképességét, illetve egészséges élelmiszereket kell termeszteni ezeken a földeken, ami sok ember megélhetését biztosíthatja. A vidéki területek helyzete jelenleg nem éppen rózsás, a párt szerint ennek oka az, hogy annak idején a földprivatizáció mellett döntöttek a döntéshozók, amivel nagyot hibáztak.

A Zöldek Pártja úgy látja, azt, hogy ez a döntés elhibázott volt, semmi sem bizonyítja jobban, mint a vidék jelenlegi, igencsak elszomorító helyzete. Szerintük a földprivatizáció mindössze egy szűkebb, ugyanakkor igencsak vagyonos réteg érdekeit képviselte, és ezt a többség, a vidékiek érdekei elé helyezték. Ennek következtében a vidék pedig szép lassan elsorvad, egyre rosszabb helyzetbe kerül. Mindez csak azért, mert néhány ember vagyonának további gyarapodása fontosabb volt, mint milliók megélhetése. Ezt a folyamatot meg lehet és meg is kell fordítani. Ennek pedig az az eszköze, hogy ezek a földek kerüljenek vissza a helyi közösségek tulajdonába. A föld fölött birtokolt közös tulajdonjog ugyanis célt és értelmet ad az ezeken a területeken élő emberek életének, valamint lehetőséget arra, hogy a magyar vidék ismét a város éléskamrájává váljon.

Szólj hozzá!